Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"VK voerde in januari fors minder AGF in uit EU-landen"

In de eerste maand na de Brexit is wat werd verwacht ook uitgekomen. De import van verse groenten en fruit uit EU landen is in januari fors kleiner geweest dan in voorgaande januarimaanden. In totaal kromp de import uit EU landen met 20%. De import uit niet-EU landen kon met 10% groeien ten opzicht van voorgaande januarimaanden. Het aandeel van import uit EU landen in januari daalde van 55% in de voorgaande jaren naar 47% in januari 2021.



Deze grote verschuiving wat betreft de import uit EU landen ligt in lijn met de totale Britse goederenimport. Omdat seizoeninvloeden op totaal niveau minder spelen dan bij verse groenten en fruit vergelijken de Engelsen januari ’21 met december ’20. Dan blijkt de import van alle goederen uit EU landen met bijna 30% in waarde te zijn gedaald. De goederen import uit niet-EU landen kromp ook behoorlijk, nl. met meer dan 10%. In totaal was de Engelse goederen import in januari ruim 20% kleiner dan de maand er voor. De totale goederen export kromp ook flink, nl. met 20%. Naar de EU landen ging de export zelfs met 40% omlaag.

Eind 2020 meer houdbare producten ingevoerd
Net voor de Brexit inging, is er extra langer houdbare verse groenten en fruit ingevoerd. In november en december 2020 vorig jaar was de import van o.a.. mandarijnen, appels, peren en zoete aardappelen duidelijk groter dan de jaren daarvoor.

Een kwart minder uit/via Nederland
Spanje is veruit de belangrijkste leverancier van verse groenten en fruit aan het Verenigd Koninkrijk. De omvang van de import uit dat land in januari viel met een min van 10% nog mee. De import uit
Nederland nam namelijk met maar liefst een kwart af. Overigens is januari voor de Nederlandse import niet zo belangrijk. In het afgelopen jaar ging het om 5% van het jaartotaal. Voor de import uit Spanje was januari vorig jaar goed voor ruim 10% van het totaal. De import uit andere EU leveranciers als Frankrijk, België en Polen gaf minnen in dezelfde orde van grootte te zien als Nederland. Italië deed het een min van 1% in verhouding goed. Van alle belangrijke EU-producten behoudens sla werd er in januari minder ingevoerd.

Meer uit Marokko, Brazilië, Egypte en Peru
Het beeld van import van buiten de EU wordt voor een groot deel bepaald door bananen. Een derde van de totale groenten- en fruit- import van buiten de EU bestond uit bananen. Van alle andere belangrijke producten van buiten de EU werd behalve van druiven in januari minder ingevoerd dan voorheen. Het gaat hierbij o.a. om: mandarijnen (Marokko), tomaten (Marokko), meloenen (Brazilië).

Klik hier voor het volledige rapport.

Voor meer informatie:
Jan Kees Boon
Fruit and Vegetable Facts
+31 654 687 684
fruitvegfacts@gmail.com  
www.fruitandvegetablefacts.com   

Publicatiedatum: