Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aantrekkende vraag doet tomatenprijzen goed

De aanvoer traditionele, onbelichte tomaten neemt momenteel flink toe. Ook de vraag stijgt en dat resulteerde afgelopen week op de VBT-klokken voor het eerst in de afgelopen paar weken weer in een serieuze stijging van de middenprijs. Die kwam voor losse tomaten nét boven de 2 euro per kilo uit, gevolgd door ruim 1,85 euro per kilo voor trostomaten. 

Ook vanuit Nederland kwamen er de afgelopen tijd positievere geluiden over de tomatenafzet. Nog lang niet alle landen in West-Europa zijn goed in productie en dus is er schaarste. Het doet de prijzen goed, waarmee de matige/slechte start van het tomatenjaar in januari/februari weer even naar de achtergrond kan worden gedreven. 

Gemiddeld genomen stijgt de prijs over de hele linie in Europa vaak in maart. Dat leert in ieder geval het vijfjarig gemiddeld. In Nederland is dat vaak niet het geval. Het blijft dus afwachten. 

Rondje kasgroenten
Een blik op de middenprijzen die op de VBT-klokken in week 10 werden genoteerd leert verder dat de prijzen voor aubergines opnieuw verder daalden. Van week 9 op week 10 gaat er gemiddeld weer ruim 20 eurocent af. 

De prijzen voor komkommer klimmen daarentegen weer iets op en komen uit op ruim 37 eurocent per stuk. Hier liggen de prijzen voor de verschillende sorteringen redelijk dicht op elkaar, zo gaf LAVA in een nieuwsbrief mee. Men verwacht de komende tijd een flink stijgende aanvoer.

Groene paprika leverde gemiddeld 1,68 euro per kilo op en de prijs voor groene courgettes is met 32 eurocent nagenoeg gelijk aan die van week 9. 

In kropsla liggen de prijzen met net iets meer dan 30 eurocent wederom niet hoog. Ook de veldslaprijzen liggen aanzienlijk lager dan in sommige van de afgelopen weken, toen uitschieters boven de 10 euro werden genoteerd. Nu komt de middenprijs per kilo uit op net geen 3 euro per kilo, een daling van zo'n 80 eurocent t.o.v. week 9. 

In de overige slasoorten stijgt de prijs voor Lollo Bionda en Lollo Rossa uit de kas een beetje, terwijl die van eikenbladsla en multicolor sla zakt. 

Bekijk hier alle VBT-middenprijzen over week 10.