Teler heeft grootse plannen met vertical farming in Brazilië

"Er is in Brazilië nauwelijks expertise over grootschalige vertical farming, laat staan de technische knowhow," zegt Geraldo Maia, oprichter en directeur van Pink Farms in São Paulo. "Daarom hebben we zelf een heel systeem ontwikkeld."

Geraldo studeerde industriële techniek aan de universiteit van São Carlos. Hoewel dit misschien niet de meest logische stap lijkt naar vertical farming, wekte het onderwerp al vrij vroeg zijn interesse. In 2016 startte Geraldo het bedrijf samen met zijn zakenpartners Rafael en Mateus Delalibera, tweelingbroers die elektrotechniek studeerden aan de Universiteit van São Paulo.

"We wilden een bedrijf beginnen, maar toen was er in onze regio nog niet veel bekend over vertical farming. We konden het nergens mee vergelijken, dus zagen we een kans zelf een bedrijf te beginnen. Mijn grootste doel was het op de markt brengen van een nieuw product, dus besloten we het te proberen met vertical farming."


Foto's: Dan Magatti  

Zelf ontwikkelen
In 2017 openden ze de farm zo'n vijftig kilometer van São Paolo. "We probeerden alles te begrijpen met betrekking tot de teelt, de kosten van de apparatuur, de technologie enzovoort. Alles moest perfect passen. Daardoor moesten we de meeste dingen zelf ontwikkelen, want we hadden nog geen partners om mee samen te werken," zegt Geraldo. "Op dit moment zijn er verschillende andere indoor farms, maar niets op een grote schaal zoals ze die in de VS of Azië wel hebben."

Rafael Riedel, een investeerder van Pink Farms voegt toe: "Wat wij doen in onze vertical farm lijkt totaal niet op traditioneel telen, zoals dat in Brazilië normaal wordt gedaan. In Brazilië zal je bijna geen kassen vinden vanwege de hitte, terwijl indoor farming nog nooit geprobeerd is. Daarom denk ik dat ons systeem behoorlijk nieuw is."

Grote interesse
Gezien de ervaring in systeemontwikkeling wil het team in de nabije toekomst een technologieleverancier worden in heel Latijns-Amerika. "We zijn op vele manieren verticaal aan het integreren. Er zijn veel manieren om op te schalen binnen de Braziliaanse vertical farming sector. Gezien onze start hebben we persoonlijk ervaren dat systemen zo kosteneffectief mogelijk moeten zijn. Verschillende organisaties hebben ons benaderd om hen te informeren over ons teeltsysteem. Daarnaast hebben we verzoeken ontvangen van bedrijven uit verschillende sectoren om uit te zoeken hoe zij dit soort technologie kunnen gebruiken voor het telen van gewassen waar veel vraag naar is, zoals suikerriet of soja."

Rafael: "Dit is één van de redenen dat ik Geraldo als partner wilde in plaats van mijn eigen farm te bouwen. Hij had al veel onderzoek gedaan naar systemen en teelt. Het opstarten van een farm is erg moeilijk, dus als je het niet serieus neemt, zal je nooit groot worden."Uitbreiden in het hele gebied
Op dit moment teelt Pink Farms microgroente die direct verkocht wordt aan consumenten. Ze zijn echter ook andere verse producten aan het uitproberen. Het bedrijf heeft net €4,2 miljoen opgehaald met crowdfunding om systemen te ontwikkelen voor andere gewassen als paddenstoelen, tomaten, aardbeien en bladgroentes. Ze willen het grootste merk in de buurt van São Paulo zijn. Daarnaast willen ze het team vergroten van vijftien naar achtentwintig mensen in de komende maanden. 

Pink Farms levert aan zeventig retailpunten in São Paulo, maar eind april zullen dat er minstens honderd zijn. Het bedrijf wil meer gaan werken met derden voor verdere uitbreiding wat betreft technologie. 

Voor meer informatie:
Geraldo Maia
Pink Farms
Rua Silva Airosa 180-G3
Vila Ribeiro de Barros, Sao Paulo, Brazilië
+55 11 3835 8325
geraldo.maia@pinkfarms.com.br
www.pinkfarms.com.br


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven