Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

UV-C-robot klaar voor dagelijks gebruik bij drie pilootbedrijven

Tholen - Meeldauw, ook wel witziekte genoemd, maakt het aardbeientelers al jaren lastig. Reden voor Coöperatie Hoogstraten en Proefcentrum Hoogstraten om voor de telers op zoek te gaan naar een oplossing. Die werd gevonden in de toepassing van UV-C.

Zodra dat effectief bleek te zijn, was de volgende stap automatisering. Ook die stap is nu gezet. Met succes doorstond een UV-C-robot vorige week de laatste test voor de definitieve oplevering, zo is op videobeelden te zien.

Drie robots
Nu gaat de eerste praktijkteler met de robot werken in zijn serre, vertelt Peter Rombouts, Field Service Specialist van de coöperatie. "Telers twijfelden vorige zomer nog of de robot zelfstandig goed zijn werk zou doen in de serre. Daarom hebben wij gekozen om als coöperatie drie robots aan te kopen zodat de telers niet een grote investering hoefden te doen in iets dat nog niet volledig op punt stond.”

Vervolgens werden drie praktijkbedrijven geselecteerd met verschillende teeltsystemen en werd de robot op maat van elk bedrijf gefabriceerd. De voorbije maanden zijn vervolgens veel praktijktesten uitgevoerd op de betrokken bedrijven.

Het was een flink traject. "Al snel bleek uit testen bij Proefcentrum Hoogstraten dat UV-C goed werkte tegen witziekte. Alleen toen moest de robot nog handmatig worden bediend in de serre. Doel was juist ervoor te zorgen dat de teler de robot 's nachts kon laten draaien, zodat 's ochtends de klus geklaard is. Daarvoor moesten we er zeker van zijn dat de robot na de druk op de knop goed zou blijven rijden. Dat is nu gebleken."


De UV-C-robot met side shift. Foto: Octinion

Op buisrails of banden
Op het filmpje rijdt de robot op buisrails. Het gaat om het modulair platform Xenion met als implement Lumion van producent Octinion. Op het filmpje zijn UV-C-lampen geïnstalleerd op het basisplatform. In de toekomst zou het ook mogelijk moeten zijn om oogstvoorspellingen en/of het uitzetten van biologische bestrijders te ondersteunen met andere implementen.

Bij de eerste praktijkteler reed de robot als het goed is deze week ook over de buisrails. Later deze of volgende maand volgt ook een versie die op luchtbanden rijdt in een serre zonder railsysteem en in een stellingteelt met kleine kappen.  Een derde robot zal ook op luchtbanden gaan rijden in een Mini-Air-systeem, een plastic folieserre.

'Geen dure robot'
De telers kunnen er dan praktijkervaring mee op gaan doen. "De verwachtingen zijn goed", vertelt Peter die erkent dat het een flinke investering is. "Gelukkig is er steun vanuit landelijke en Europese subsidiepotjes. Bovendien zijn wij ervan overtuigd dat het op de lange termijn geen dure robot is. Telers gaan flink kosten kunnen besparen op arbeid en op het gebruik van gewasbescherming tegen witziekte zodra de robot zijn werk gaat doen."

Naast het ondersteunen van haar telers in dit project is het reduceren van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen een belangrijke motivatie voor Coöperatie Hoogstraten. “Duurzame initiatieven zoals deze worden in onze maatschappij steeds enthousiast onthaald. Onder andere op deze manier kunnen we ons steentje bijdragen.”

Foto rechts: de UV-C-techniek van dichtbij. Foto: Peter Rombouts

Voor meer informatie: 
Peter Rombouts
Coöperatie Hoogstraten  
peter.rombouts@hoogstraten.eu 
www.hoogstraten.eu

Publicatiedatum: