Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Landgard stevent af op omzetgroei 2020 en werkt aan regionale aanwezigheid

Landgard heeft in boekjaar 2020 een omzetgroei ten opzichte van het voorgaande jaar behaald. Volgens de voorlopige cijfers voor het boekjaar 2020 heeft de telerscoöperatie haar omzet op concernniveau vergeleken bij het voorgaande jaar met 2,8 procent vergroot naar 2,069 miljard euro.

Ondanks hogere kosten voor de realisering van omvangrijke hygiëneconcepten en de invoering van vereiste herstructureringsmaatregelen werd er een positief resultaat vóór belasting (EBT) van 6,5 miljoen euro behaald. Het gecorrigeerde operatieve resultaat (EBITDA) steeg zelfs met tien procent ten opzichte van het voorgaande jaar. De definitieve cijfers worden tijdens de vertegenwoordigersvergadering in juni 2021 gepresenteerd.

De Landgard-tak groenten & fruit heeft de handel gedurende het gehele jaar 2020 voorzien van verse producten van haar lidbedrijven, zonder grotere invloed door de coronapandemie. Een voorwaarde hiervoor was de in april 2020 gevonden oplossing dat buitenlandse seizoensarbeiders in een vastgesteld aantal en met inachtneming van strenge hygiënische voorschriften weer naar Duitsland konden reizen. Daardoor kon oogstverlies in teeltjaar 2020 grotendeels voorkomen worden.


Het Landgard-bestuur: Karl Voges, Carsten Bönig en Dirk Bader 

Veranderingen in regionale maatschappijen
De operatieve handel van de Landgard-tak groenten & fruit werd in 2020 vooral gekenmerkt door structurele verdere ontwikkelingen en veranderingen in de regionale maatschappijen. Zo werd een nieuw magazijn van een groot levensmiddelenhandelaar toegevoegd, van waaruit dit vollegrondseizoen gestart wordt met leveren.

Ook de locatie Bornheim-Roisdorf is doorontwikkeld. Hier gaat het volgens Landgard in het verslag 'om geoptimaliseerde verpakkingsdienstverlening, de investering in moderne verpakkingsmachines evenals verkorte transportafstanden tussen inkomende goederen, koelkamers en verpakkingsmachines.' Daarnaast wordt er op de standplaats momenteel een nieuwe, moderne hal gebouwd.

Ontstaan van Landgard Süd Obst & Gemüse GmbH
In het kader van de verdere strategische uitbreiding van de regio zuid en de bundeling van competenties werden Landgard Obst & Gemüse GmbH Kehl en Magli & Noel GmbH met elkaar versmolten en in juli 2020 onder de nieuwe naam Landgard Süd Obst & Gemüse GmbH samengevoegd. Met de samenvoeging van de regionale structuren in de regio zuid kan Landgard naar eigen zeggen de nabijheid tot de klanten en telers van de bestaande standplaatsen Kehl, München en Karlsruhe nog beter benutten, evenals dienstverleningen bundelen en de efficiëntie vergroten.

"Onder het dak van Landgard Süd Obst & Gemüse GmbH kunnen we onze klanten nog doelgerichter en individueler bedienen", aldus Karl Voges, hoofd van de bedrijfstak groenten & fruit. Met het nieuwe Landgard Süd Obst & Gemüse GmbH beschikt Landgard sinds juli 2020 in alle vier regio's over een sterke regionale maatschappij. In de regio's west, oost en noord heeft de samenvoeging van de regionale structuren reeds in de voorgaande jaren plaatsgevonden.

Sourcing werd uitgebreid
Na een aanloopfase is de groenten- en fruitvestiging Rade/Neu Wulmstorf in het noorden sinds boekjaar 2020 winstgevend. "Daarvoor hebben we zeer intensief aan deze vestiging gewerkt en alle processen grondig onder de loep genomen. We hebben de efficiëntie verbeterd, kosten gereduceerd, het assortiment geoptimaliseerd en de sourcing duidelijk uitgebreid – met succes“, aldus Karl Voges. De ontwikkeling in Rade moet volgens de coöperatie 'door een geïntensiveerde uitwisseling met de telers uit de groenten- en fruitregio noord geflankeerd worden.'

Landgard Ost Obst & Gemüse GmbH is eind 2020 verhuisd en breidt haar werkzaamheden in Halle (Saale) in Sachsen-Anhalt verder uit. "Vanuit Halle zullen we telers onze gevestigde dienstverleningen evenals regionale ledenbegeleiding en verpakkingsdienstverleningen inclusief een omvangrijk kwaliteitscontrolesysteem aanbieden. Logistieke dienstverleningen zoals crossdocking worden verder geoptimaliseerd en uitgebreid“, aldus Karl.

Verkoop van de vestiging Berbersdorf
Naast de nieuwe centrale standplaats in Halle blijft Landgard de klanten in de regio oost ook via de cashmarkten in Chemnitz en Leipzig op de gebruikelijke wijze van verse producten voorzien. De oude groenten- en fruitstandplaats Berbersdorf werd per 31-12-2020 verkocht. Vanwege veranderingen in de indelingen en de verzorging met regionale producten, werden de verwachtingen die aan de oprichting van standplaats Berbersdorf in intralogistiek opzicht verbonden waren niet vervuld. Daarom heeft Landgard haar complete aanbod aan diensten voor telers en klanten naar de logistiek gezien meer geschikte standplaats Halle verplaatst, die goede voorwaarden biedt voor de categorie dienstverlening, die zich sterk ontwikkelt.

Categorie dienstverlening als derde pijler
De categorie dienstverlening zal voortaan bij Landgard binnen alle bedrijfstakken een steeds belangrijkere rol spelen en wordt naast de verkoop van bloemen en planten evenals groenten en fruit doelgericht als derde pijler verder ontwikkeld. Een voorbeeld daarvan zijn de Value Added Services, die door Fresh Logistics System GmbH (FLS), de deskundigen op het gebied van van temperatuurgeregelde transporten binnen de LandgardGruppe, als meerwaarde ontwikkelt worden.

Als productleverancier en dienstverlener voor de gehele procesketen zullen Landgard en FLS oplossingen uit één hand ontwikkelen en tot nu toe afzonderlijke informatiestromen tot een uniform managementproces bijeenbrengen. De voordelen van deze Value Added Services bestaan voor de klanten vooral in de vermindering van het aantal contactpersonen en de geïntegreerde inkoop, belevering en procescontrole uit één hand. Daarbij kunnen de dienstverleningen individueel op de specifieke eisen van de klant aan worden gepast, belooft Landgard.

Voor meer informatie:
Landgard
www.landgard.de 

Publicatiedatum: