Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Vertical farming kan vraaggestuurd voedselsysteem creëren"

Telen op bestelling

In 2017 werd Harvest London opgericht met het idee om een meer geavanceerd teeltbedrijf op te bouwen. "We telen alleen de door onze klanten gevraagde hoeveelheid," zegt Chris Davies, directeur van Harvest London. "Alles is gebaseerd op aanbod, maar dit leidt tot voedselverspilling en een voedselvoorzieningssysteem dat in feite niet werkt. Onze klanten tekenen een langlopend teeltcontract, waarbij ze de capaciteit om producten te telen verkopen."

Harvest London geeft zijn klanten controle door hen de details te laten bepalen van het specifieke gewas waarin ze geïnteresseerd zijn, niet alleen over zaken als smaak, kleur, maar ook verpakking, frequentie van leveringen. Naast het feit dat de producten op bestelling worden geteeld, geeft dit hen meer controle over hun toeleveringsketen, iets wat ze voorheen niet hadden, omdat ze normaal gesproken zouden accepteren wat ze geleverd zouden krijgen.

Aanbod afstemmen op vraag
Harvest London werkt met een model 'partners by design', wat betekent dat alles wat wordt geteeld op bestelling gaat en het aanbod wordt afgestemd op de vraag. Na de oogst worden de producten binnen vier uur geleverd, zolang de klanten in Londen gevestigd zijn. Ze telen dus niet puur om winst te maken, omdat het bedrijf ervan overtuigd is op deze manier veel invloed te kunnen uitoefenen op goede prijzen, marges en de toenemende voedselverspilling. Daarom werkt Harvest London nauw samen met klanten zodat ze goed inzicht krijgen in hun vraag. Zo weten ze ook waar de producten naartoe gaan en door wie de versproducten gebruikt worden. 

Focus op variëteit
In hun vorige teeltbedrijf teelden ze 10-15 verschillende producten, omdat ze destijds een ander businessmodel hadden. Harvest Londen teelde verschillende unieke gewassen voor Michelin-restaurants. Maar hierbij ging het maar om 500 gram tot 1 kg per keer. Chris voegt eraan toe: "We richtten ons op variëteit, omdat dat toen het belangrijkste leek. Daar hebben we van geleerd. We hebben die recepten en kennis nog altijd, maar we telen nu 5 gewassen tegelijkertijd op een grotere schaal. Bepaalde gewassen zijn nu haalbaar, maar die haalbaarheid is ook onderdeel van hoe goed je dingen kunt uitvoeren."

Het bedrijf verkocht deze bedrijfsactiviteiten snel en teelde binnen 3 maanden op volle capaciteit. Dit leidde ertoe dat ze klanten teleur moesten stellen omdat ze geen capaciteit meer hadden. Ze deden een aantal investeringsrondes om een groter bedrijf te bouwen en de teelt te vergroten.

Opkomende technologieën
"In de basis zijn we systeemintegreerders, die bestaande technieken gebruiken uit verschillende sectoren en die samenvoegen. En dan heb je een vertical farm."

Volgens Chris maken veel vertical farms de fout om te proberen tegelijkertijd een hardwarebedrijf te zijn, evenals een vertical farm. Maar een vertical farm draaien is al moeilijk genoeg op zichzelf.

Succes bij investeerders met verstand van groen
"Op de korte termijn dingen doen met hernieuwbare bronnen," zegt Chris, "is een soort noodoplossing. Op korte termijn is het goed, maar gezien de aanzienlijke energiekosten die een vertical farm met zich meebrengt, moet je een meer holistische benadering kiezen."

Er is veel geld aanwezig in de markt, het concept van groene financiering 'vergroening van het financiële systeem' heeft zijn potentieel nog niet bereikt. "De manier waarop je de voedselproductie echt gaat transformeren is door holistischer te denken over voedselproductie binnen de context van een grotere infrastructuur. Het meeste succes hadden we met investeerders, die de groene infrastructuur al begrijpen. Als je de economische aspecten van zonne-energie, windenergie of anaerobe vergisting al begrijpt, dan begrijp je het concept achter investeren in verticale tuinbouw. Zeer hoge kapitaaluitgaven aan het begin van het proces, maar zeer productief gedurende de levensduur van het actief."

Co-locating vertical farms
Maar als je een verschil wilt maken in voedselsystemen moeten er volgens Chris meer vertical farms komen en daarvoor is veel kapitaal nodig. "Steeds vaker worden vertical farms behandeld als groene infrastructuurprojecten. Het lijkt een beetje op het sneeuwbaleffect wanneer je al een bedrijf hebt op zonne-energie en je ook een anaerobe vergister hebt. Denk je eens in dat je daar dan ook nog een vertical farm naast bouwt. Je kunt dan een heel circulair energie- en voedselproductiesysteem creëren. Het vertical farmingmodel werkt hier heel goed. Omdat 85% van de producten van het platteland komt, is een farm net buiten London nog exponentieel. We weten al veel over de economie van schaal en efficiëntie en het optimaliseren van je kilo's per vierkante meter," besluit Chris.

Voor meer informatie:
Chris Davies
Harvest London
chris@harvestfarms.ag
www.harvest.london

Publicatiedatum: