Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Duitse import verse groenten en fruit blijft groeien

Duitsland heeft in 2020 een record aan verse groenten en fruit ingevoerd. In hoeveelheid gezien kwam de import voor het eerst boven de grens van 9 miljoen ton uit. Dat was een procent meer dan in 2019. Naar waarde gezien groeide import zelfs met bijna 10% naar 12 miljard euro. In de afgelopen 10 jaar is de Duitse import van verse groenten en fruit heel langzaam maar gestaag blijven groeien van 8 naar 9 miljoen ton. Jan Kees Boon van Fruit and Vegetable Facts zet de cijfers bij elkaar.

In totaal importeerde Duitsland in het afgelopen jaar 3,5 miljoen ton verse groenten en 5,5 miljoen ton vers fruit. Duitsland zelf is een grote producent van vollegrondsgroenten. Jaarlijks wordt er van 4 miljoen ton vollegrondsgroenten geoogst. De productie van groenten onder glas is met 200.000 ton van bescheiden omvang. De Duitse fruitproductie bedraagt in een normaal jaar ca. 1,1 miljoen ton. Wat de import betreft zijn de belangrijkste (continue) groeiproducten in de afgelopen 5 jaar:

  • Komkommers; van 520 000 ton in 2015 naar 590.000 ton in 2020
  • Watermeloen: 365.000 ton naar 505.000 ton
  • Paprika’s: 400.00 naar 415.000 ton
  • Citroenen: 150.000 naar 235.000 ton
  • Koolrabi: 125.000 naar 145.00 ton
  • Aardbeien: 100.00 naar 130.000 ton
  • Avocado’s: 50.000 naar 120.000 ton
  • Courgettes: 80.000 naar 110.000 ton
  • Aubergines: 45.000 naar 60.000 ton
  • Blauwe bessen: 18.000 naar 55.000 ton
  • Kaki’s: 40.000 naar 55.000 ton

Corona-effect: Veel citrus
Verder zijn er een aantal producten die het juist in het coronajaar 2020 goed gedaan hebben. Hierbij gaat het vooral om alle citrusproducten. Uitschieters naar beneden in het afgelopen jaar waren: ananas, kiwi’s en abrikozen. Producten die de afgelopen vijf jaar duidelijk aan populariteit hebben verloren zijn: peren, perziken en nectarines.

Bananen de belangrijkste en dan tomaten
Bananen is en blijft veruit het belangrijkste importproduct. In het afgelopen jaar werd er 1,26 miljoen ton ingevoerd. Dat was wel 5% minder dan in 2019 toen het ook al minder was dan de ruim 1,4
miljoen ton van 2016 en 2017. Tomaten is de nummer twee in het Duitse importassortiment. In het afgelopen jaar importeerde
Duitsland 730.000 ton. Dat was iets meer dan in 2019 maar minder dan daarvoor. In 2015 werd er bijna 760.000 ton ingevoerd.

Top-3: Spanje, Nederland en Italië
Spanje, Nederland en Italië zijn de belangrijkste leveranciers van Duitsland. Met name als het om Nederland en in mindere ook België gaat, is het lastig om een goed getal aan te geven hoeveel
Nederlands dan wel Belgisch product op de Duitse markt wordt afgezet. In diverse havens in Nederland en België komt veel vers fruit binnen wat bestemd is voor andere EU(27) landen en dan vooral Duitsland. Volgens Eurostat cijfers importeerde Duitsland vorig jaar 2,6 miljoen ton verse groenten en fruit uit Nederland. Hetzelfde Eurostat geeft voor Nederland een export naar Duitsland van 3,0 miljoen ton. Op zich zijn die verschillen verklaarbaar omdat product dat in Nederland is ingevoerd bijv. via Duitsland weer verder Europa in gaat.



Veel re-export vanuit Nederland en België
Maar het is lastig om aan te geven hoeveel in Nederland (of België) geteeld product naar Duitsland gaat. Cijfers van GFH/KCB komen op een hoeveelheid van bijna 850.000 ton. Het Duitse CBS (Statisches Bundesambt, SBA) registreert in tegen stelling tot Eurostat, (in principe) het land van oorsprong. Dat het voor het SBA niet altijd duidelijk is wat het land van oorsprong is blijkt wel uit het feit dat deze bron ook avocado’s, ananas ed. uit Nederland registreert.
Bij andere producten is het niet duidelijk om hoeveel re-export het gaat. Producten als tomaten, komkommers en paprika’s komen in Nederland niet af nauwelijks via havens binnen en is het aannemelijk dat het bij het SBA-cijfer het toch (veelal) om Nederlands product gaat. Lastiger is het bij bijv. appels en peren. Die producten komen en veel in havens binnen en worden ook in Nederland (en België) geteeld Daarbij gaat het bij export om zowel Nederland product als om re-export product.

Het is overigens wel bekend dat GFH/KCB-cijfers wat betreft vollegrondsgroenten verre van compleet zijn. Uitgaande van bovenstaande is het aannemelijk dat er in Duitsland vorig jaar ca, 1,1 miljoen ton in Nederland geteelde groenten is ingevoerd. Bij fruit is het lastig. Volgens GFH/KCB is er een kleine 70.000 ton Nederlands product naar Duitsland gegaan. Op basis van SBA zou het wel eens het dubbele geweest kunnen zijn maar dat is een ruwe schatting.

Corona jaar 2020: Goed jaar voor Spaans product
Uitgaande van SBA-cijfers importeerde Duitsland in het afgelopen jaar voor het eerst meer dan 3 miljoen ton verse groenten en fruit uit Spanje. Dat was 4% meer dan in 2019 De “corona-vraag” naar
citrus heeft de import vanuit Spanje een boost gegeven. De import van Spaanse sinaasappelen groeide met 7% naar ruim 400.000 ton. Daarmee was de ingezakte import weer op het niveau van
2015. De Duitse import van Spaanse mandarijnen groeide in 2020 zelfs met meer dan 10%. Ook daarmee kwam er einde aan de daling van de jaren daarvoor. De import van Spaanse citroenen was
helemaal een klapper met een groei van 30%. De 185.000 ton was een absoluut record. Ook de import van het vierde citrusproductie grapefruits liep als een trein in 2020.

Hier stond een verminderde import van watermeloenen tegenover maar de import van komkommers en paprika’s uit Spanje deden het juist weer goed. Tomaten is “maar” het 7de importproduct uit Spanje.
De import van dit product liep iets terug. Een groot aantal kleinere Spaanse producten deden het in 2020 goed in Duitsland, nl.: koolrabi, aubergines, bloemkool/broccoli, pruimen, knoflook, selderij en
avocado’s.

Nederlands product: Glasproducten domineren
Uitgaande van SBA-cijfers is er in 2020 bijna 1,5 miljoen ton uit Nederland ingevoerd. Dat zou wat minder zijn dan in 2019.Tomaten is het belangrijkste product gevolgd door komkommers, en paprika’s.
De grote 3 glasproducten waren goed voor meer dan de helft van het totaal. Op basis van exportcijfers van GFH/KCB maken de grote 3 zelfs bijna driekwart uit van de totale export naar Duitsland.

België: tomaten vanuit België en bananen van overzee
Volgens SBA-cijfers werd er vorige jaar 192.000 ton verse groenten en fruit uit België ingevoerd. Dat was 14% minder dan in 2019. Met bijna een derde van totaal is tomaten veruit het belangrijke Belgische product dat naar Duitsland wordt uitgevoerd. Op grote afstand zijn appels en peren de nummers twee en drie.

Volgens Eurostat cijfers werd er vorige jaar 520.000 ton verse groenten uit/via België ingevoerd. Voor bijna de helft (250.000 ton) betrof dit re-export van bananen. De laatste jaren neemt deze stroom wel sterk af. In 2017 ging er nog 460.000 ton bananen via België naar Duitsland.

Een miljoen ton uit Italië
Italië levert jaarlijks een slordige miljoen ton verse groenten en fruit aan Duitsland. In 2020 was het net wat meer na een dip in 2019. Appels is het belangrijkste product dat uit Italië wordt ingevoerd. In het
afgelopen jaar ging het om 230.000 ton. Dat was flink wat meer dan in vorige jaren. Watermeloen zijn de andere groet producten.

Na Spanje, Nederland en Italië zijn volgens SBA-cijfers Costa Rica, Ecuador en Columbia de nummers 4 t/m 6 op de lijst van leveranciers. Het gaat hierbij vrijwel uitsluitend om bananen die al of niet via Nederland en België op de Duitse markt kwamen. Overigens re-exporteert Duitsland best veel bananen. In 2020 ging het om bijna 300.00 ton waarvan een derde naar Polen.

Grote producent en buur Polen 7de leverancier
Net voor België is Polen volgens SBA-cijfers voor Duitsland de 7
de leverancier van verse en groenten fruit. Voor heet feit dat Polen best een grote producent is en dat het een buurland is valt de import van 206.000 ton best wel wat klein uit. In het afgelopen jaar kwam er wel meer uit Polen maar vergeleken met daarvoor was het minder. Appels is het belangrijkste product. In 2020 werd er 75.000 ton in
Poolse aappelen in Duitsland ingevoerd waarvan ruim de helft industrie appelen. Champignons is het andere belangrijke Poolse product met in 2020 een import van 43.000 ton. Op afstand zijn tomaten, uien en komkommers de volgende.

Groei van verder weg
Onder de wat minder belangrijke landen zitten er wel een aantal van waaruit de import groeit, dit zijn: Zuid Afrika, Turkije, Griekenland, Marokko, De Dominicaanse Republiek, de Verenigde Staten en
Egypte. De import van Zuid Afrikaans product via Nederland neemt steeds verder toe. In het afgelopen jaar ging het om 175.000 ton. Druiven en sinaasappelen zijn de belangrijkste producten.

Voor de import uit Marokko is tomaten het belangrijkste product maar groei was er vooral van import van andere producten zoals paprika’s, watermeloen, blauwe bessen, courgettes, mandarijnen en avocado’s. Egypte levert vooral druiven, watermeloenen, sinaasappelen.

Klik hier voor het volledige rapport.

Voor meer informatie:
Jan Kees Boon
Fruit and Vegetable Facts
+31 654 687 684
fruitvegfacts@gmail.com  
www.fruitandvegetablefacts.com    

Publicatiedatum: