"Kazachstan heeft 3.000 hectare hightech kassen nodig"

De Kazachstaanse brancheorganisatie 'Greenhouses Union of Kazakhstan' is opgericht om contact te leggen tussen producenten van kastechniek en Kazachstaanse telers. "Dat was nodig," zegt Nurlan. "Kazachstan heeft 3.000 hectare hightech kassen nodig om te voldoen aan zowel de binnenlandse markt en de export."

Daarom nodigt de organisatie producenten van over de hele wereld uit om samen te werken met Kazachstaanse telers. Er wordt sterke overheidssteun verleend aan telers in Kazachstan. 

Kazachstan als agrarisch producent
"Kazachstan heeft een onuitputbare bron aan agrarisch land," zegt Nurlan, de voorman van de brancheorganisatie. "Kazachstan heeft op het moment 91 miljoen hectare aan onontwikkeld land wat geschikt is voor het telen van groenten. Het land is vierde van de wereld op de ranglijst van aantrekkelijke landen voor investeringen in tuinbouw."

Hij legt uit dat Kazachstan aantrekkelijk is vanuit het oogpunt van het klimaat. "Het land heeft meer zonnige dagen dan andere landen als bijvoorbeeld Rusland. Kazachstan ligt in de zogenaamde derde lichtzone, dus het heeft tot wel driehonderd zonnige dagen per jaar en krijgt dus meer zonnestraling en alleen in de winter is er extra licht nodig in de kas. Het bijna jaarronde zonlicht verzekert een goede kwaliteit groenten en een lage kostprijs."

Rusland nabij
De potentiële verkoopmarkt voor versproducten moet ook worden meegenomen in de overwegingen. "Kazachstan heeft een grens met Rusland, een land met 140 miljoen mensen en met China, een land met 1,5 miljard mensen. Telers uit Kazachstan zijn klaar voor de GlobalGAP certificatie die hen toegang geeft tot de wereldmarkt."

De capaciteit van de kassen in het land is ook hoog. "Een moderne kas levert gemiddeld 58-60 kilo tomaten, of 90 kilo per jaar van elke m2. Toch is er maar 2.000 hectare kas in Kazachstan, inclusief de simpelste foliekassen van een paar honderd vierkante meter én de moderne hightech kassen die tot 300 hectare beslaan," zegt Nurlan. "Het land heeft nog eens 3.000 hectare moderne hightech kassen nodig om te voldoen aan zowel de binnenlandse vraag als om te exporteren. Gezien het feit dat er miljoenen hectares ongebruikt land liggen, kan het aantal kassen meerdere keren vermenigvuldigd worden."

Contact leggen
De Greenhouses Union of Kazakhstan werd opgericht om contact te leggen tussen producenten van kasuitrusting en telers. Voor hen is een kas niet zomaar een veldje met groenten. "Ze zien een moderne kas als een productiecomplex, van het zaaien tot het op transport sturen van het verpakte product."

En er is meer: kastelers krijgen steun van de Kazachstaanse overheid. "Telers krijgen leningen voor hun projecten via staatsontwikkelingsinstellingen - JSC Kazagrofinance en JSC Agrarian Credit Corporation - en subsidies voor meststoffen. Nadat een kassenproject is voltooid, betaalt de overheid 25% van de investering terug aan de investeerder, en creëert zo een aantrekkelijke markt voor investeerders."

"We zijn klaar om telers te helpen bij het vinden en contacteren van de beste experts in de sector, ontwikkelaars van complexe kassenprojecten, leveranciers van uitrusting en materialen," zegt Nurlan. "We nodigen leveranciers van kassen en uitrusting uit van over heel de wereld om onze website te bezoeken of ons te contacteren."

Voor meer informatie:
The Greenhouses Union of Kazakhstan
+7 727 344 34 84
info@ugkaz.kz
www.ugkaz.kz


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven