Verkoop gered groentezaad voor halve prijs helpt telers én veredelaars

Zaad dat niet de grond in gaat, maar dat eindigt als vogelzaad of wordt weggegooid. Zonde, vindt Victor van Tol. Hij introduceert een nieuw initiatief op groentezaden 'te redden': SeedFair. Telers kunnen bij het nieuwe initiatief zaden afnemen tegen de helft van de prijs, te beginnen met spinaziezaad en bonenzaad. Aangeboden door een veredelaar, die met overgebleven zaden nu geen 'gedoe' meer heeft. 

Het gaat om zaden van hoge kwaliteit die uit-assortiment of geretourneerde partijen afkomstig zijn, maar die nog uitstekende eigenschappen hebben en normaal gesproken niet de grond in gaan.

Online
Vanaf vandaag is de eerste versie van het platform toegankelijk voor iedereen. Het concept is een combinatie tussen een webshop en een veilingsite. Telers krijgen veel informatie over de diverse rassen: zo kunnen zij zelf kiezen welke varianten het best in hun teeltplan passen. Zij kunnen direct een partij met korting aanschaffen óf een bod doen. Bij een goed bod wordt deze snel toegewezen. Op deze manier wordt gegarandeerd dat alle zaden uiteindelijk in de grond terecht komen, legt Victor uit, die ook oprichter is van Snappcar, een autodeelplatform.

“Via een bekende kwam ik erachter dat veredelaars een significant deel van hun zaden niet de grond in krijgen. Partijen blijven staan in een pakhuis en worden in het slechtste geval weggegooid of als vogelzaad verkocht.” Victor vindt deze verspilling jammer. “Het is enorm zonde, want hoewel de voorraad beperkt is, is het nog steeds van uitstekende kwaliteit: hoge kiemkracht en goede resistenties. Vanuit SnappCar heb ik veel ervaring met het verbinden van vraag en aanbod en zo is het idee ontstaan om een platform te maken waar telers deze partijen kunnen kopen voor een fikse korting”.

Eerste SeedFair zaden in de grond
Bij Veggieland, spinazieteler voor de versmarkt, zijn de eerste zaden de grond in gegaan. De telers zagen potentie in het SeedFair platform en hebben daarom een test gedaan met drie verschillende spinazierassen. “De kwaliteit van de zaden lijkt aan onze voorwaarden te voldoen. Alle drie de rassen zijn goed gekiemd,”, zegt Dorus Droog van Veggieland. “Voor een gedeelte van ons areaal kunnen we deze rassen inzetten, de aangepaste prijs maakt dat we het teeltrisico kunnen indekken. Door een beetje extra te zaaien, proberen we klimaatrisico’s af te dekken richting onze klanten. Zo leveren we een duurzame bijdrage, door de beperkte voorraden te gebruiken in plaats van dat ze vernietigd worden.”

Eerste veredelaar aangesloten
In de zoektocht naar een eerste veredelaar kwam Victor bij Pop Vriend uit Andijk terecht. Zij zien meerwaarde in het meedoen aan een test met hun restanten. Normaal leveren die veel gedoe op. In de testfase van SeedFair zijn diverse spinazie- en bonenrassen van Pop Vriend via de site te bestellen. Al het aanbod heeft een hoge kiemkracht van boven de 85% en kan op verzoek gewoon behandeld worden.

Internationaal
Victor geeft aan dat zijn ambitie is om de komende tijd het aanbod te verbreden. "Denk aan ui, peen en andere groenten.” Op lange termijn is het plan om één derde van de zaden die nu worden weggegooid te redden van de ondergang. “Op dit moment zijn de Nederlandse telers de eersten die bij ons kunnen bestellen, maar we gaan absoluut de grens over.”

Voor meer informatie:
SeedFair
www.seedfair.com  
info@seedfair.com 
 
+31 (0) 6 13 545 901


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven