HDPE-drijvers verder doorontwikkeld

Tholen - Hygiëne en belastbaarheid van drijvers met een lange levensduur zijn aandachtspunten voor o.a. vertical farmers van bladgewassen en kruiden. Een vraag uit de markt die Meteor Systems beantwoordt. Het meest in het oog springende van hun producten is dat de drijvers niet van EPS gemaakt zijn, maar van High Density Poly Ethylene (HDPE) door Blow molding techniek gefabriceerd.

Bas Dirven van Meteor Systems: “HDPE Blow molding drijvers zijn zwaar belastbaar. Je kunt je voorstellen dat, als veel gaten gevuld zijn en het materiaal zich volzuigt met water, het makkelijk afbreekt. Afbrekende platen komen bij de reguliere drijvers regelmatig voor. Onze drijvers zijn niet poreus, dus vullen zich niet met water. Blow molding gefabriceerde drijvers zijn onbreekbaar ongeacht het aantal plantgaten.”

Doordat het materiaal een hoge dichtheid heeft, is goed reinigen snel en eenvoudig. De hogedrukspuit kan gewoon gebruikt worden om vervuiling te verwijderen. Bas geeft aan dat hiermee ook plantziektes uit vorige teeltrondes prima te verwijderen zijn. “Een schone start voor de volgende teelt is een goede start.”

 

De HDPE drijvers zijn geschikt voor zowel kweektafels als vijvers

“HDPE heeft zich bewezen”
Sinds 2018 produceert Meteor Systems al kunststof drijvers voor teelt of opkweek op water. De drijvers zijn ontworpen voor het telen waarbij alle planten altijd op dezelfde afstand van het water en/of de bodem staan.

Bas: ”Deze drijvers hebben een goed isolerend vermogen. Gedurende de teelt bieden HDPE-drijvers in vergelijking tot EPS-drijvers een beter microklimaat en een hogere opbrengst. Ze blijven over de gehele levensduur stabiel.”

Inmiddels heeft de tijd niet stilgestaan en zijn de drijvers in samenwerking met professionele telers uit de praktijk verder ontwikkeld. Naast de vierkante en langwerpige drijvers met plantgaten, zijn de sleuvendrijvers nu ook steeds meer in opkomst.

De langwerpige drijvers zijn, zowel met plantgaten als met sleuven, geschikt voor teelt op kweektafels

De sleuvendrijvers zijn geschikt voor high density babybladmix teelten met dichtheden van 500 tot 2.000 zaden per m², maar ook voor basilicum, donkere basilicum, waterkers, veldsla, spinazie, rucola, bieten, cichorei, groen blad, boerenkool, mizuna, culinaire en medicinale kruiden en nog veel meer. Deze hoge plantdichtheid teeltoppervlakte per m² kan door middel van vertical farming verder worden geoptimaliseerd.

Bas besluit: “In totaal komen we hiermee op een aantal van 9 drijvermodellen voor Deep Water Culture of Indoor faciliteiten. Ieder model heeft zijn eigen voordelen en specificaties en op het moment worden er weer nieuwe modellen getest.”

Voor meer informatie: 
Meteor Systems B.V.

info@meteorsystems.nl    
www.meteorsystems.nl 

Bas Dirven
bas@meteorsystems.nl 
+31 76 504 2842

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven