Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Eerste effecten hybride groeilichtinstallatie positief"

Uman Greenhouse Complex nam onlangs, als één van de eerste tuinbouwbedrijven in Oekraïne, een hybride groeilichtinstallatie in gebruik. Hortilux Schréder leverde niet alleen de LED- en HPS-armaturen, maar realiseerde ook een lichtplan op maat voor het vooraanstaande bedrijf. De eerste resultaten tonen aan dat het komkommergewas positief reageert op de combinatie van LED- en HPS-groeilicht.

Uman Greenhouse Complex is een bekend glasgroentebedrijf in Oekraïne. De onderneming in de regio Uman, zo’n 200 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Kiev, omvat ruim 30 hectare komkommers en tomaten. “Ons bedrijf telt drie verschillende locaties, die zijn ingericht volgens de meest moderne standaarden”, vertelt Nikolay Gordiy. Hij staat sinds de oprichting in 1974 aan het hoofd van het bedrijf.


Leer meer over het bedrijf op de website van de teler.

Test met hybride
Om de productie en kwaliteit ook in de wintermaanden op peil te houden, is circa 13 hectare kas voorzien van groeilicht. Hierbij gaat het merendeels om HPS-groeilicht. Eind 2020 werd daarnaast één hectare kas op de locatie in Talne voorzien van een hybride groeilichtinstallatie van Hortilux; een combinatie van LED- en HPS-armaturen. “We besloten hierin te investeren om te kijken welk effect een hybride groeilichtsysteem heeft op een komkommergewas”, zegt Nikolay Gordiy. “Is dat positief, dan kan de inzet van LED wellicht verdere kansen bieden om de energiekosten te verlagen. Ook geven LED-armaturen minder warmte af; dat is een voordeel in warme perioden. Daarbij is LED steeds meer in opkomst. En als Uman Greenhouse Complex vinden wij het belangrijk om mee te gaan met marktontwikkelingen, voorop te blijven lopen in de markt. We zoeken naar de meest efficiënte en productieve manier om onze groenten te produceren.”

Lichtplan voor optimale lichtverdeling
De ondernemers benaderden Hortilux om mee te denken over de meest optimale hybride groeilichtinstallatie voor hun situatie. Hortilux leverde in 2018 ook al HPS-groeilicht voor een kas van 4,1 hectare in Talne. “Het voordeel van Hortilux is dat zij zowel LED- als HPS-armaturen leveren”, zegt Nikolay Gordiy. “Maar Hortilux is voor ons veel meer dan alleen een leverancier van armaturen, ik zie hen vooral als een kennispartner. Ze dachten echt met ons mee, voerden diverse berekeningen uit met verschillende soorten armaturen. Uiteindelijk kwamen ze tot een lichtplan, waarbij sprake is van optimale lichtverdeling.”

Volgens Vera Bouklakova, Area Sales Manager Export van Hortilux, was het realiseren van een juiste lichtverdeling een behoorlijke uitdaging. “De betreffende kas is namelijk relatief laag. Maar uiteindelijk is het toch gelukt. De keuze viel op NXT2 1000W- armaturen en de zeer efficiënte HORTILED Top-armaturen. De armaturen moesten een gemiddeld lichtniveau van 260 µmol/m2/s opleveren. In de praktijk komt dit lichtniveau echter fors hoger uit, op 290 µmol/m2/s. Dat is dus bijna tien procent meer.”

Verdere switch naar hybride en/of LED
Het hybride groeilichtsysteem werd in november geïnstalleerd, waarna in december de komkommerplanten de kas in gingen. Inmiddels kan Nikolay Gordiy de eerste resultaten delen. “Het is nog te vroeg voor gedetailleerde resultaten, maar we zien wel al dat het komkommergewas net zo goed reageert op een hybride installatie als op honderd procent HPS-licht. Dat is al een belangrijke winst.”

Als de verdere resultaten goed zijn, willen de ondernemers hun HPS-belichting de komende jaren beetje bij beetje vervangen door hybride belichting of zelfs volledig overstappen naar LED. “Het ziet ernaar uit dat LED de toekomst heeft. En de terugverdientijd van dergelijke armaturen wordt steeds korter, waardoor deze vorm van belichting meer en meer binnen handbereik komt.”

Voor meer informatie:
Hortilux Schréder B.V.
info@hortilux.com
www.hortilux.com

Publicatiedatum: