Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bloei fruitgewassen breekt aan na leggen goede basis

De lente staat voor deur en daarmee is de tijd aangebroken voor de fruitgewassen om in bloei te gaan. Een goede vruchtzetting is essentieel voor een hoogwaardige en gezonde opbrengst. Daarvoor adviseert Koppert Biological Systems Vidi Terrum en Veni Calcium. 
 
Gedurende de korte bloeiperiode ervaart het gewas een enorme hormonale verschuiving van de vegetatieve fase naar de uiterst belangrijke generatieve fase. Gedurende deze overgangsfase heeft het gewas hogere concentraties spoorelementen en calcium nodig. Zo ligt de concentratie aan o.a. zink, mangaan, borium en overige spoorelementen in knoppen, bloem en uiteindelijk de vrucht, 80 tot 100 maal hoger ten opzichte van blad.

Het is in dit stadium dan ook essentieel dat er voldoende energie en elementen beschikbaar en opneembaar zijn aangezien ze een belangrijke rol spelen tijdens de bloei en vruchtzetting. Borium is bijvoorbeeld belangrijk voor het ontkiemen van stuifmeel en de ontwikkeling van zaden, vruchten en noten.

Vruchtzetting en vruchtontwikkeling 
Vidi Terrum en Veni Calcium leveren een goede bijdrage aan de vruchtzetting en vruchtontwikkeling, geeft Koppert telers mee. 

Vidi Terrum bevat een complete mix van vrij opneembare aminozuren en zeewier extracten. Deze ingrediënten bevorderen de zetting en ontwikkeling van de vrucht. Waar andere aminozuur producten nog wel eens de bevlieging van hommels en bijen kunnen verstoren, heeft Vidi Terrum het voordeel de bestuiving niet te verstoren. Hierdoor kan Vidi Terrum in vergelijking met andere producten in een eerder stadium al worden toegepast. Bij een gemengd perceel met veel vroeg- en laatbloeiende rassen is dit een pluspunt.

Veni Calcium voorziet de plant van direct opneembare calcium. Calcium is nodig voor de ontwikkeling van stevige celwanden. Daarnaast bevat Veni Calcium ook borium, wat de opname van calcium bevordert en daarmee een vitale rol speelt tijden de zetting en ontwikkeling van de vrucht.

Bestuiving onmisbaar voor vruchtzetting 
Naast de beschikbaarheid van voldoende spoorelementen is ook een goede bestuiving onmisbaar. Koppert is wereldwijd al jarenlang actief op het gebied van hommels. Zo ook in de bestuiving van hard- en zachtfruit.

Zodra de bloemen zich openen is er actieve bestuiving nodig. Zorg er dus voor dat er voldoende bestuivers in het gewas aanwezig zijn. Wanneer Natupol-hommels volgens planning worden geïntroduceerd is een goede bestuiving verzekerd. Hommels zijn koude toleranter dan bijen en actiever in bestuiving.

In korte bloei gewassen zoals kers, pruim en perzik adviseren wij Natupol Booster. In overige fruitgewassen adviseert Koppert Tripol.

Wat kan de teler doen om het gewas te verzekeren van een goede vruchtzetting en bestuiving? 
Koppert wijst op vier punten:

  • Voorzie het gewas van voldoende water gedurende de bestuiving en vruchtzettingsperiode.
  • Zorg gedurende de bloei voor voldoende aanbod van spoorelementen (o.a. mangaan, zink en borium).
  • Zet Natupol hommels in zodra de eerste bloemen zich openen.
  • Behandel het gewas met Vidi Terrum + Veni Calcium tijdens en na de bloei.

Proef in kers 
Uit een proef in kers, uitgevoerd bij proeftuin Randwijk in 2020, is gebleken dat de gemiddelde opbrengst (Kg's) met 22% toenam na 3 toepassingen met Vidi Terrum en Veni Calcium. De proef is uitgevoerd in het ras Kordia. De bomen waren 10 jaar oud. Onderstaande behandelingen zijn uitgevoerd:

1. Onbehandeld
2. Vidi Terrum (5 ltr/Ha) + Veni Calcium (5 ltr/Ha)

De behandeling met Vidi Terrum en Veni Calcium is drie maal toegepast met een wekelijkse interval.

Resultaten
In de grafiek hieronder aan de linkerkant het aantal Kg geoogst per boom. Aan de rechterkant het gemiddelde vruchtgewicht.


 
Onderstaand overzicht van een advies voor een aantal gewassen waarvoor de bloeiperiode aanbreekt.

Voor meer informatie:
Koppert Biological Systems
info@koppert.com
www.koppert.com

Publicatiedatum: