Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rijk Zwaan introduceert resistentie tegen ‘New Delhi’ in courgette

Het New Delhi virus (ToLCNDV) zorgt al ongeveer tien jaar voor serieuze problemen in de teelt van courgette rondom het Middellandse Zeegebied. Het plantenvirus tast de bladeren en de vruchten aan, wat leidt tot kleinere, misvormde courgettes en uiteindelijk een lagere opbrengst. Na jarenlang onderzoek en veredeling introduceert groenteverdelingsbedrijf Rijk Zwaan de eerste courgettes met een resistentie tegen het New Delhi Virus.

Een team van Rijk Zwaan onderzoekers en veredelaars in Nederland, Spanje en Italië hebben alles in het werk gesteld om tot New Delhi resistente, productieve rassen met een bijzonder hoge vruchtkwaliteit te komen. “De vraag vanuit de markt is groot. Ondanks dat Rijk Zwaan nog geen grote speler in courgette is, wilden we een oplossing bieden voor courgettetelers die te maken hebben met dit plantenvirus”, aldus María Lourdes Pérez Aguilera, veredelaar courgette in Spanje. Rijk Zwaan zet een serieuze stap in dit segment door deze resistentie tegen het New Delhi virus voor een aantal courgetterassen op de markt te brengen.

Voordelen in de keten
Niet alleen courgettetelers hebben volgens het veredelingsbedrijf 'reikhalzend uitgekeken' naar deze resistentie. Ook voor andere schakels in de keten zitten er grote voordelen in deze ontwikkeling. Een stabieler aanbod van courgettes met een hogere kwaliteit en duurzamer geteeld, kan op meerdere plekken in de keten bijdragen aan een betere propositie.

Vergoten van het bereik
Momenteel werkt Rijk Zwaan hard om de zorgen over dit onvoorspelbare virus voor zoveel mogelijk telers tot het verleden te laten behoren. Voor het aankomend seizoen worden de eerste batches zaad al aangeboden aan een eerste groep geselecteerde telers. Parallel aan het productieproces werkt Rijk Zwaan onverminderd door om deze resistentie ook voor andere, open field en beschermde teelt, courgetterassen beschikbaar te maken.

Groenterassen die beschikken over nieuwe,  innovatieve resistenties krijgen van Rijk Zwaan het Defense-label mee. De nieuwe courgetterassen met de resistentie tegen het New Delhi virus zullen dit predicaat ook dragen en herkenbaar zijn aan het DelhiDefense-label.

Achtergrond New Delhi virus
Het Tomato Leaf Curl New Delhi virus (ToLCNDV) werd in 1995 voor het eerst waargenomen op tomatenplanten in India. In 2012 werd hetzelfde virus gevonden op courgetteplanten bij telers in Murcia, Spanje. Na deze ontdekking verspreidde het virus razendsnel over het Iberisch schiereiland, wat tot grote problemen leidde bij Spaanse telers. In 2014 gingen hele oogsten verloren en dit zorgde voor serieuze problemen in de hele groenteketen. In hetzelfde jaar werden ook Italië, Tunesië, Marokko en andere landen rondom de Middellandse Zee getroffen. Alleen al in Italië zorgde dit virus er op het eiland Sicilië voor dat telers noodgedwongen over moesten stappen op de teelt van andere gewassen. Hierdoor is de courgetteteelt op het eiland grotendeels verdwenen.

Voor meer informatie:
Rijk Zwaan Nederland
rijkzwaannederland@rijkzwaan.nl 
www.rijkzwaan.nl 

 

Publicatiedatum: