Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Lagere drempel tot congestiemarkt voor grootzakelijke verbruikers

Op het online platform Gopacs is een nieuw digitaal portaal toegevoegd waarin zakelijke grootverbruikers en stroomproducenten die zich bevinden in een congestiegebied hun flexibel vermogen aan elektriciteit kunnen aanbieden. Bij een voorzien capaciteitstekort stuurt het platform gebruikers van dit congestiemanagementportaal een uitnodiging. 

Gopacs is een initiatief van de netbeheerders Stedin, Liander, Enexis Netbeheer, Westland Infra, Enduris, Rendo, Coteq en TenneT. Het online platform is bedoeld om congestie in het elektriciteitsnet te verminderen waarbij gebruik gemaakt wordt van flexbiedingen op bestaande energiehandelsplatforms.

Met het nieuwe loket is het voor elektriciteitsverbruikers en -opwekkers volgens de bedenkers makkelijker om hun bijdrage te leveren aan het oplossen van congestie door tijdelijk meer of juist minder elektriciteit af te nemen of te produceren. De netbeheerders willen met dit portaal zakelijke grootverbruikers zonder drempels toegang bieden tot de congestiemarkt.

Extra loket
Op dit moment bieden deelnemers hun beschikbare flexibiliteit aan op het handelsplatform ETPA (Energy Trading Platform Amsterdam). Bij verzoeken van Gopacs kunnen marktpartijen daar hun orders plaatsen. Het platform controleert vervolgens of een combinatie van op- en afregelbiedingen uitkomst biedt om het tekort aan transportvermogen (congestie) in het elektriciteitsnet op te lossen. Er zijn namelijk tegenorders nodig buiten het congestiegebied om de balans in het net op nationaal niveau te handhaven. De netbeheerder met het congestieprobleem betaalt het verschil in vraag- en aanbodprijs, de spread, zodat de biedingen worden geactiveerd en congestie wordt voorkomen. Dat is de prijs die zij betalen om congestie in het elektriciteitsnet te verminderen.

Gopacs biedt met het nieuwe congestiemanagementportaal een extra loket dat een makkelijke en snelle toegang geeft aan zakelijke verbruikers die niet al op energiebeurzen handelen, maar wel hun beschikbare flexibiliteit willen of moeten aanbieden tegen een vergoeding als de netbeheerder hen hierom vraagt, omdat ze in een gebied zitten waar congestiemanagement wordt toegepast. 

De bedoeling van de netbeheerders met een extra loket is om ondernemers de administratieve rompslomp uit handen te nemen en te zorgen voor het aanbieden, afwikkelen en afrekenen van flexibel vermogen via het handelsplatform. De reguliere handel van flexibel vermogen op handelsplatforms blijft gewoon bestaan.

Vraag naar flexibel vermogen stijgt
De vraag naar flexibel elektrisch vermogen groeit sterk, naarmate het energiesysteem in de energietransitie verder wordt omgevormd tot een duurzame keten. Elektrificatie van transporten, van verwarming en industriƫle processen, gecombineerd met een sterke toename van decentrale opwek van elektriciteit met zon en wind, vraagt transportcapaciteit waar het elektriciteitsnet oorspronkelijk niet voor ontworpen is. Door de productie of het verbruik van elektriciteit flexibel aan te passen kan de bestaande capaciteit van het net toch optimaal worden benut en congestie worden voorkomen.

 
Voor meer informatie:
Gopacs
www.gopacs.eu 

 

Publicatiedatum: