Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Rassenvernieuwing in tijden van ToBRFV is lastig"

"We blijven liever focussen op bekende cultuurrassen, die ook functioneel blijken te zijn bij het beperken van het virus", stelt Guide Grasso van het Italiaanse tomatenteeltbedrijf Azienda Agricola Dorilli. Rassenvernieuwing in tijden van het Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV) is namelijk lastig volgens hem. 

"Vanaf volgend jaar zal ToBRFV een grote invloed hebben op de rassenkeuze van veel telers. Het is cruciaal om gezond uitgangsmateriaal te hebben door te proberen een aantal elementen te combineren die de evolutie van de ziekte zullen vertragen."

Mee leren leven
Het virus is volgens Grasso 'overal aanwezig, meer dan je misschien denkt'. "We hebben het zelfs in ogenschijnlijk gezonde gewassen gedetecteerd, waarin het virus onder bepaalde omstandigheden volledig asymptomatisch is. We gaan er vanuit dat we de komende jaren met het virus moeten leren leven. We moeten leren om er op de best mogelijke manier mee om te gaan."

Uit eigen ervaring in het veld en met behulp van laboratoriumtests heeft het bedrijf geconstateerd dat er meer symptomen optreden wanneer ToBRFV samen met het Pepinomozaïekvirus (PepMV) toeslaat. 

"Tot dusver hebben we geleerd dat preventie alleen niet veel helpt, hoewel het een belangrijk aspect is. Onze ervaring leert dat het noodzakelijk is om preventie te combineren met gericht agronomisch beheer, bijvoorbeeld door de plant nieuw leven in te blazen door het gebruik van rassen die minder vatbaar zijn voor ToBRFV en / of geënte planten en door het veranderen van de plantingsdata. Kortom, door in te spelen op al die parameters die kunnen bijdragen aan het versterken van de groeikracht van de plant ”, besluit Guido Grasso.

Voor meer informatie:
Azienda Agricola Dorilli 
Contrada Dorilli, S.n.
97011 Acate (RG) - Italië
Tel.: +39 0932 914011
Email: info@kamarino.it
Website: www.dorilli.eu