"Als die oogst volledig wordt verkocht, is de prijs per krop erg rendabel"

Eden Green Technology, een agrotech bedrijf uit Texas, biedt vertical farming en kassystemen aan op een 'kassen-als-service'-manier. In deze systemen kunnen meer dan vijftig soorten (blad)groenten en fruit geteeld worden op een duurzame manier.

Volgens de website van het bedrijf kan een kas van 0,6 hectare 2,7 miljoen maaltijden leveren en 11 keer per jaar oogsten. Eén zo'n kas creëert ook nog eens dertig fulltime banen.  

Zestig procent van de bladgroenten in de wereld wordt in slechts drie landen geteeld. Eden Green Technology wil lokale economieën helpen onafhankelijk te worden van anderen en hun eigen eten te telen. 


Eddy Badrina, directeur van Eden Green Technology

Eden Green Technology heeft gepatenteerde vertical farming systemen ontwikkeld, die genoeg toegang tot zonlicht verzekeren, een minimale footprint en efficiënt gebruik van grondstoffen. Ze zijn klimaatproof en worden niet beïnvloed door seizoenen, dus krijgt een teler de kans om een aantal keer te oogsten per jaar.

Volgens de website van het bedrijf omarmt Eden Green Technologie vier belangrijke aspecten: ontwerp en bouwen van een verticale kas, trainen van personeel, consultancy in de teeltcyclus en de verkoop van bladgroenten. Het servicemodel van het bedrijf is gebaseerd op economische duurzaamheid en het sterker maken van telers.

Eddy Badrina, directeur van het bedrijf: "We noemen het 'kas-als-service'. Wij bouwen het en helpen het runnen. Retailers die onze technologie gebruiken kunnen het integreren zonder zich zorgen te maken over het telen. De meeste winkeliers willen geen teler zijn: wij kunnen dat oplossen, wij helpen."

Het bedrijf heeft drie belangrijke klanttypen: retailers, supermarkten en distributiecentra. Deze potentiële klanten passen goed bij de oplossingen van het bedrijf. "We maken het mogelijk dat voedsel dichtbij het distributiecentrum of zelfs de supermarkt wordt geteeld." Vertical farming zorgt ook dat deze spelers hun ketens verticaal kunnen integreren en groenten telen, waar vraag naar is in hun regio. 

"In de ene regio houden ze misschien heel erg van paksoi, maar in de andere hebben ze misschien liever spinazie. Onze technologie is flexibel genoeg, dus alles kan worden geteeld op schaal, dichtbij het distributiecentrum," zegt Eddy. 

Daarnaast is er een steeds hoger wordende vraag naar private labels in plaats van grote labels en multinationals. Eden Green Technology zorgt dat telers een lokale keten op kunnen zetten die voldoet aan die specificaties, zoals kosten, klantvoorkeuren en dergelijke. Veel mensen denken dat private labels duurder zijn dan grote, maar Eddy legt uit dat detailhandelaren er normale prijzen voor kunnen vragen. 

"Niet omdat het basisproduct minder duur is om te telen, maar vanwege de hele keten. Bij het telen van sla gaat er een deel af, tussen de oogst en de winkel. De supermarkt rekent ook de verlieskosten voor het product. Als je dat verlies eraf haalt, kunnen ook die kosten eraf."

Nu de pandemie veel sectoren heeft vertraagd, legt Eddy uit dat Eden Green Technology deze langzamere gang van zaken als kans heeft gezien om te focussen op technologie en bedrijfsmodel. Ook hebben ze de opbrengst van hun R&D afdeling gedoneerd aan goede doelen in Dallas-Fort Worth, om voedselonzekerheid tegen te gaan.

"De slimme bedrijven gebruikten de coronatijd om intern te innoveren en waren geduldig genoeg om te weten dat kapitaal terug zou keren en groter zou zijn dan ooit tevoren. Gelukkig zaten wij in die positie. Met de pandemie en de nieuwe regering in de VS denk ik dat we een versterkte benadering van duurzaam telen zullen zien, en het sterker maken van de voedselleveringsketen," zegt Eddy. 

Eden Green Technology heeft zijn concurrenten, maar het bedrijf gelooft dat het beter is door de inzet voor economische duurzaamheid. "Een van de grootste verschillen tussen ons en onze concurrenten is dat ons model zó gebouwd is dat het economisch duurzaam is en commercieel vatbaar. Je kunt 0,6 hectare nemen, een kas bouwen en 9-10 maanden later voor het eerst oogsten. Als die oogst volledig wordt verkocht, is de prijs per krop erg rendabel," zegt Eddy. 

Voor meer informatie:
Eddy Badrina
Eden Green Technology
eddyb@edengreen.com
www.edengreen.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven