Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Oogst zachtfruit Huelva loopt meer dan 50% achter op voorgaande seizoenen

Het zachtfruitseizoen in de Spaanse provincie Huelva loopt niet gesmeerd. Hoewel het er in de maand december 2020 nog goed uitzag met een behoorlijke oogst voor die tijd van het jaar, zorgden de komst van winterstorm Filomena en de extreem lage temperaturen voor een vertraging van de groei van de planten en voor uitval in de bloei. Hierdoor is de opbrengst nu fors lager vergeleken met voorgaande jaren.

Minder product, kwaliteit nog wel goed
Bovendien kwamen er ook na Filomena nog vele dagen met onstabiel weer en weinig zonuren, terwijl de planten die op dat moment zo nodig hadden. Er worden nog steeds aardbeien van zeer goede kwaliteit op de markt gebracht, maar de hoeveelheden zijn heel wat minder, omdat de planten zich door de weersomstandigheden niet geheel hebben kunnen herstellen en dus ver onder hun productiecapaciteit blijven.

De situatie bemoeilijkt het commerciƫle seizoen voor de telers. Momenteel wordt er veel minder geplukt dan in andere jaren, zelfs minder dan 50% van de gebruikelijke opbrengst. Dat betekent ook dat er heel wat minder werkgelegenheid is op het veld en er ook minder handen nodig zijn in de pakstations.

Roep om verzekering
Dit is een ernstig probleem in deze fase van het seizoen volgens telersvereniging UPA Huelva omdat de telers nu hun leningen aan het aflossen zijn die ze aan het begin van het seizoen zijn aangegaan en facturen voor het gebruik van magazijnen en van leveranciers moeten betalen. Deze betalingen lopen immers door, maar er komt niet genoeg geld binnen.

Mogelijk beschikbare oplossingen die de last wat kunnen verlichten, zoals een landbouwverzekering, zijn uiteindelijk niet voorhanden, omdat de meeste telers een productieverzekering hebben gecontracteerd die in de huidige vorm de teler dit seizoen geen cent zal uitkeren.

UPA Huelva heeft tijdens meerdere bijeenkomsten met de landbouwverzekering Agroseguro, de staatsinstelling voor landbouwverzekeringen ENESA en andere betrokken partijen benadrukt dat de verzekeringen voor de aardbeien- en zachtfruitteelt aan een herziening toe zijn, aangezien dit type verzekering zelfs niet in het geval van grote weerrampen, zoals in 2018, toereikend was voor de teler, aldus de telersvereniging die naar eigen zeggen blijft strijden voor een verzekering die beter aansluit bij de realiteit van het zachtfruitseizoen.

 

Voor meer informatie:
UPA Huelva
www.upahuelva.es

Publicatiedatum: