Jaarrond zomer in komkommerkas bij Gebroeders Vahl

Tholen - Wie bij LED-belichting nog denkt aan roze uitstraling boven de kassen, komt bij Gebroeders Vahl bedrogen uit. De komkommers in de kas worden weliswaar belicht met 100% LED, maar van roze is geen sprake. Kees Vahl vertelt dat ze kozen voor de VYPR serie van Fluence, omdat dit lichtrecept de kwaliteit waarmaakt waar ze naar zochten. “Het lijkt het meeste op het natuurlijke zonlicht.”

Geen warmte nodig
Kees Vahl heeft vorige week de eerste komkommers alweer uit de kas in IJsselmuiden gehaald en als het goed is, was afgelopen winter gelijk de laatste keer dat hij een oogst-vrije periode kent op zijn kwekerij. Nu er LED-lampen geïnstalleerd zijn, kan hij voortaan jaarrond oogsten. Hij vertelt dat afnemers daar steeds vaker om vragen: jaarrond product van één leverancier. Daarin gaat de komkommer als het ware de tomaat achterna. “We hoeven niet ieder jaar opnieuw de verkoop op te starten. Je hebt een basis die door blijft lopen.”

Vandaar ook dat de telers al langer op zoek waren naar geschikte belichting voor hun komkommerkwekerij. “Maar omdat we met aardwarmte werken, hebben we de warmte van HPS niet nodig,” vertelt Kees. “Met HPS kun je in de komkommers sowieso niet genoeg licht inbrengen omdat je al snel teveel warmte krijgt. Dus dan over op LED. De afgelopen jaren hebben we verschillende proeven gedaan met kleuren, maar niet gevonden wat we zochten. Totdat we vorig jaar als proef 2.000 m2 installeerden, met een apart stookvak. Daar kwamen zulke goede resultaten uit, dat we besloten door te pakken. Nu staat er 1 afdeling onder de lampen, 2,1 hectare.”

Minder plantstress
“Met HPS kun je mijns inziens ook niet voldoende licht inbrengen, omdat er al snel te veel warmte ontstaat. Dat is lastig: je kunt dan niet genoeg vruchtaanzet realiseren om door de donkere periode heen te komen.” Nu hebben ze 260 mmol hangen boven de planten, uit de VYPR R4-serie. Ze kozen voor een PhysioSpec spectrum: een breed wit spectrum, bestaande uit rood, groen en blauw met een klein deel verrood licht. “Het lichtrecept is zo ontwikkeld dat het het meest efficiënt voor de plant is. Met meer rood licht kun je misschien meer mmol uit eenzelfde hoeveelheid stroom halen, maar dat zijn niet altijd de bruikbare mmollen voor de plant,” zo legt Kees de keuze uit. “Met dit lichtrecept heeft de plant minder stress van de overgang uit de donkere periode naar tijden met meer zonlicht.”

Bijsturen
De lampen kunnen dan tot 10% gedimd worden en kunnen daardoor precies het teruglopende zonlicht aanvullen, iets wat gebeurt dankzij een PAR-sensor in de kas. “Normaal starten we in januari met planten en begin je langzaam met een beperkt aantal vruchten. Pas later zet je er stengels bij. Nu zetten we deze teelt ook al gelijk het volle aantal stengels weg wat we ook in de zomer zetten: 3,1 per m2,” vertelt Kees. 

In november gaan ze dan de winterteelt in. “Met de lampen sturen we bij als de zon weg is. Als de zon wegzakt, vullen de lampen het weer aan. Zo verwachten we tussen november en februari ook zomerproducties te kunnen halen. Je gebruikt met dit lichtrecept misschien iets meer stroom om dezelfde mmols te behalen, maar de plant reageert er veel natuurlijker op dan wanneer je met meer rood gaat werken. Je maakt midden in de winter zomerdagen in de kas.”

Kraakhelder gronddoek
Nu direct al is het effect van de belichting duidelijk: vorige week sneed Kees de eerste komkommers, slechts 19 dagen na planting. En die komkommers komen uit een bijzonder keurige kas: je zou de verse komkommers van het kraakheldere gronddoek kunnen eten. “Virusdruk is natuurlijk sowieso een uitdaging en al helemaal als je jaarrond gaat produceren. Deze afdeling sluiten we in de winter helemaal af. Er wordt in september geruimd en in oktober schoongemaakt. Dan nieuwe plastic erin en vervolgens wordt alles afgesloten. Zolang de andere tuinen niet schoongemaakt zijn, gaat het product naar een andere verwerkingshal – pas als alles ontsmet is kunnen we weer verpakken in dezelfde hal. Verder laten we zoveel als mogelijk aparte mensen werken en voorkomen we verloop van het ene blok naar het andere.”

Op naar 10 ha
In de toekomst ziet Kees verdere uitbreiding van het met LED belichte areaal zeker gebeuren. Tenminste, op de kwekerij in Nederland. Op de Duitse vestiging van het bedrijf, in Brandenburg, spelen andere zaken. “Daar zijn de stroomprijzen hoger, dus rendeert het moeilijker.”

In Nederland speelt ook de marktvraag mee, en de beschikbaarheid van warmte voor de teelt. “Het areaal wat we nu hebben past bij de afnemers die we hebben. Als de vraag uit de markt groter wordt, breiden we verder uit.”

“Voordat we ons hele areaal (10 ha, red) kunnen belichten, moeten we ook zoeken naar een manier om met de extra warmte om te gaan,” vervolgt Kees. “Misschien kunnen we die aan anderen leveren.”

Het bedrijf maakt al bijna een decennium succesvol gebruik van aardwarmte en had gehoopt in 2019 een extra put in gebruik te kunnen nemen, maar door gecompliceerde overheidsregels wordt het besluit hierover steeds uitgesteld en blijven de gesprekken voortduren. “We hopen dit jaar te gaan boren, maar dat zeggen we al even.”

 

Voor meer informatie:
Gebroeders Vahl B.V.

Hartogsweg 6
8271 PE IJsselmuiden
The Netherlands
Phone office: +31 38 333 84 21
http://tuinderij-vahl.nl/


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven