Gakon overgenomen door Netafim

Opnieuw een overname in de Nederlandse tuinbouw. Turnkey kassenbouwer Gakon Horticultural Projects is gekocht door het Israëlische bedrijf Netafim. Dat werd gistermiddag bekend.

"Tuinbouwprojecten stonden voor ons al hoog op de agenda en Covid-19 heeft het belang van lokale voedselproductie alleen maar vergroot," vindt Gabriel (Gaby) Miodownik, Netafim CEO.

Pieter van Berchum, directeur van Gakon, zegt dat de verkoop een wereld aan kansen opent voor het Wateringse bedrijf. "We kunnen onze kennis over tuinbouw delen met nieuwe markten en worden onderdeel van een groep die verdere stappen wil zetten in duurzaam en winstgevend telen."

Netafim werd 56 jaar geleden opgericht. Het Israëlische bedrijf is vooral bekend van hun irrigatieoplossingen en is daarmee al decennia actief in de tuinbouw: naar eigen zeggen worden hun oplossingen gebruikt in 80% van de high-end kassen.

Met de aankoop van Gakon willen ze hun activiteiten en aanbod in de sector verbreden. Bovendien spreken ze ook van synergie. "We combineren het wereldwijde netwerk van Netafim en onze kennis over precisielandbouw met de specialistische kennis en producten voor de glastuinbouw van Gakon." 

Gakon heeft meer dan 70 jaar ervaring in het ontwikkelen en uitvoeren van glastuinbouwprojecten wereldwijd. Vanuit hun hoofdkantoor in het Westland produceren ze hun eigen kassen en ontwikkelen ze projecten turn-key.

"We zijn blij om onze krachten te bundelen met Gakon omdat dit onze kennis en ons aanbod versterkt. Zo kunnen we boeren en telers over de hele wereld voorzien van kasoplossingen en diensten die zowel de telers als de lokale voedselzekerheid zullen ondersteunen," verduidelijkt Gabriel. .

Hij vervolgt dat de groeiende wereldbevolking de roep om duurzame land- en tuinbouw versterkt en dat er meer aandacht is voor lokaal geproduceerd voedsel. "Netafim kan telers de beste technieken aanbieden: zowel de kasstructuren als de irrigatie en bemesting, de teeltondersteuning, maar ook andere diensten waarmee telers hun productiviteit kunnen maximaliseren en optimaal efficiënt kunnen telen in alle klimatologische omstandigheden." 

Het Israëlische bedrijf Netafim werd in 2017 voor 80% overgenomen door Orbia, het voormalige Mexichem. Dit bedrijf is tevens moederbedrijf van Wavin, een van de grootste spelers wereldwijd in de PVC. De overige 20% van Netafim is in handen van Kibbutz Hatzerim. In 2012 namen ze al eerder een Nederlands bedrijf over: Revaho, inmiddels actief onder de naam Netafim Netherlands.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven