Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tomatenjaar slechter gestart dan vorig jaar

Tholen - De eerste twee maanden van het tomatenjaar 2021 zijn niet bijster goed verlopen, kijkend naar de prijsvorming. De gemiddelde prijs in de Europese Unie ligt ruim onder die van vorig jaar (waarin coronalockdowns nog niet alomtegenwoordig waren) én onder het vijfjarig gemiddelde. Vooral in Spanje ligt de prijs opvallend laag. In Nederland liggen de prijzen op het niveau van vorig jaar.


Klik hier voor vergroting

Februari wijkt af
Ook januari werd in de handel al als 'gemiddeld' bestempeld. Daarbij kende de maand na een matige start een beter slot. Die prijsstijging kreeg geen vervolg, zo blijkt uit de cijfers op het tomatendashboard van de Europese Commissie. In februari zakten de prijzen totdat ze eind februari stabiliseerden. Een zelfde daling in de prijzen was ook op de VBT-klokken in België zichtbaar. 


Klik hier voor vergroting

Vraag stijgt
Momenteel zit er wel weer wat verbetering in de prijsvorming, zowel in Nederland als in België. Op de VBT-klokken resulteerde het voor trostomaat en losse tomaat in stijging van de middenprijs met zo'n veertig eurocent in week 9. Supermarktacties helpen op dit moment om de vraag aan te wakkeren. Nodig ook, want momenteel komen steeds meer onbelichte telers in Noordwest-Europa in productie.

Spanje: lage prijzen
Spanje liet in vergelijking met Nederland en Italië, de twee andere grote tomatenproducenten in het dashboard, de laagste gemiddelde prijs noteren. Met 54 eurocent voor een kilo komt de prijs zelfs lager uit dan het vijfjarig minimum.


Klik hier voor vergroting

Nederland: gemiddeld
In Nederland, waar de marges traditioneel klein zijn, ligt de gemiddelde prijs momenteel op het niveau van vorig jaar, maar, anders dan in januari, wel onder het vijfjarig gemiddelde. De op basis van cijfers van de laatste vijf jaar te verwachten lichte prijsstijging in februari bleef dit jaar achterwege. 


Klik hier voor vergroting

Italië: stijgende lijn
In Italië ligt de prijs ook onder het vijfjarig gemiddelde, al zit er hier anders dan in Spanje en Nederland wel een stijgende lijn in de prijs. Het gat met het vijfjarig gemiddelde is op basis van het lijnenspel in het dashboard bíjna gedicht. Wel ligt de prijs ook hier lager dan in 2020, waarin overigens in Italië corona ook toen al volop aanwezig was met alle negatieve gevolgen voor afzetmarkten tot gevolg. 


Klik hier voor vergroting