Zuurstof- en stikstoffabriek vestigt zich in havengebied Moerdijk

De eerste paal is geslagen voor de nieuwe fabriek van Air Liquide op het haven- en industrieterrein Moerdijk. Met de bouw van de Air Separation Unit (ASU) van het van oorsprong Franse bedrijf is een investering van 125 miljoen euro gemoeid. Air Liquide levert vloeibare CO2 aan de glastuinbouw.

Twee vernieuwingen maken deze zuurstof- en stikstoffabriek uniek. Het energieverbruik ligt 10% lager dan vergelijkbare installaties waardoor de producten een lage CO2 footprint hebben. Daarnaast helpt de ASU hernieuwbare energie op het elektriciteitsnet te faciliteren dankzij het net stabiliserende vermogen.

Is er op het energienet sprake van piekbelasting? Dan kan de nieuwe installatie van Air Liquide tijdelijk het energieverbruik verlagen terwijl de productie gelijk blijft. In de toenemende elektrificatie van de industrie zorgt dit soort oplossingen voor flexibiliteit en wordt overbelasting voorkomen.


Air Separation Unit in aanleg

Magneetwerking
Jayand Baladien, Manager Commercie van het havenbedrijf: “We zijn bijzonder blij met de komst van het Air Liquide. Het mes snijdt aan meerdere kanten. Met de grote investering laat het bedrijf zien dat het vertrouwen heeft in de toekomst en de groeipotentie van industrie-complex Moerdijk. We verwachten dat deze nieuwe fabriek een magneetwerking heeft op andere bedrijven, wat kan zorgen voor meer werkgelegenheid. Tegelijkertijd heeft het bedrijf duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Het wil nadrukkelijk bijdragen aan een koolstofarme samenleving. Dat sluit naadloos aan op onze ambities.” 

Air Liquide levert al sinds de jaren ‘70 via de buisleidingstraat aan verschillende bedrijven in de Port of Moerdijk. Daarnaast maakt de strategische ligging van Moerdijk het voor Air Liquide mogelijk om het bulktransport over de weg met naar schatting 400.000 km per jaar te verminderen.

Bouw gestart
De bouw (ten zuiden van de Shell-locatie) is inmiddels volop gaande. Naar verwachting zal de ASU in de zomer van 2022 operationeel zijn.

Bron: Port of Moerdijk


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven