Update protocol om wijdverspreid fusariumprobleem in sla te beheersen

In het seizoen 2014-2015 kwamen uit Nederland meldingen over uitval in grondgebonden serresla door fusarium. Niet lang daarna volgden de meldingen in België. De schimmel bleek niet eenvoudig te stoppen. Talloze jaarrondtelers stopten zelfs noodgedwongen en intussen is van het nog overgebleven areaal het overgrote deel ook besmet. Telers zullen daarom hygiënemaatregelen moeten nemen en daarvoor is een protocol opgesteld. Versie 3 van 23 februari is inmiddels online.


Het beeld dat telers vrezen, fusariumaantasting van sla.

Nieuwe fysio's
Intussen blijkt uit Nederlands en Belgisch onderzoek dat er inmiddels een nieuwe fysio van Fusarium oxysporum f. sp. lactucae rondwaart, fysio 4. Daarnaast is in de zomer van 2018 in België ook fysio 1 vastgesteld op enkele bedrijven. Deze fysio komt in de buitenteelten in Spanje en Italië voor. 

Controleren
Voor de aanpak van Fusarium moet gezocht worden naar oplossingen door hygiëne, resistente rassen (die onderweg zijn zo blijkt uit berichten van veredelingsbedrijven en telers) en (groene) gewasbeschermingsmiddelen. Ook door de grond te behandelen, kunnen telers het inoculum terugdringen en zo de symptomen onder controle houden, zo deelt het Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen vzw in een bericht bij het protocol. Het protocol is hier in te zien. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven