"bewuste keuze voor bijzonder hoog lichtniveau"

Hybride belichting in nieuwe 7,3 hectare kas Den Berk

Tomatenteler Den Berk Délice uit Merksplas blijft groeien. Er komt deze keer 7,3 ha teeltareaal bij. De nieuwe kas wordt ingericht voor de belichte teelt van smaaktomaten. Signify levert de hybride groeilichtinstallatie, goed voor een totaal van 265 µmol/s/m2 PAR-licht. In 2019 leverde Signify al een hybride installatie van 180 µmol/s/m2 voor 9,7 ha.

De nieuwe kas van Den Berk Délice verrijst op locatie Berkenrijs in Rijkevorsel, pal naast locatie Salmmeir waar in 2019 de eerste groeilichtinstallatie van Signify in gebruik is genomen. “Het wordt onze derde locatie voor de belichte teelt met LED”, vertelt vennoot en medeoprichter Koen Lauwerysen. “We hebben ons breed georiënteerd en uiteindelijk bleven onze twee huidige leveranciers over.

Met het oog op de lange termijn kiezen wij vol overtuiging voor Signify. Het heeft de meeste ervaring, levert producten van consistente, hoge kwaliteit en loopt voorop in innovatie en kennisontwikkeling. Bovendien denkt het team goed met ons mee en maakt het waar wat het belooft. Dat sluit perfect aan op onze ambitie om consumenten en retailers jaarrond lekkere tomaten te kunnen aanbieden.”

Lichtplan
Het lichtplan kwam tot stand in goed overleg tussen Den Berk en Signify’s account manager en plantspecialist. De hybride groeilichtinstallatie bestaat uit 50% SonT en 50% Philips GreenPower LED toplighting met rood en blauw licht, die respectievelijk 90 en 175 µmol/s/m2 PAR-licht leveren. Voor de tomatenteelt in Noordwest-Europa is dit lichtniveau bijzonder hoog.

“Het is een bewuste keuze”, licht Lauwerysen toe. “De ontwikkelingen gaan snel en met deze configuratie kunnen wij voor hetzelfde stroomverbruik als op Salmmeir de stap naar een hoger lichtniveau zetten. Het is een goede stap in de verdere verduurzaming van ons bedrijf. Dankzij het hogere LED vermogen kunnen we in de periode april/mei en september/oktober, wanneer de warmtestraling van de SonT’s minder noodzakelijk is, langer en effectiever belichten. Onze verwachting is dat de LED’s 3.300 uur per jaar aan zullen staan, tegenover 2.500 uur voor de SonT’s.”


Udo van Slooten van Signify ziet dat kwaliteit leveren steeds belangrijker wordt. "Daarom worden de LED-groeilampen die het bedrijf levert altijd uitvoerig op kwaliteit getest en voldoen de armaturen aan de internationale standaarden."

De nieuwste kas van Den Berk Délice wordt eind augustus opgeleverd. In week 36 wordt er geplant. De Ledlampen worden in week 40 geïnstalleerd, waarna de volledige installatie klaar is voor gebruik.

Voor meer informatie:
 
 
 


Den Berk Délice
www.denberk-delice.com 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven