Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Studenten bouwen vertical farm in de kelder ouderlijk huis

Tholen – Het bedrijf Good Move dat in 2016 is opgericht door twee studenten uit Namen is een nieuwe weg ingeslagen. Tot begin 2020 produceerden Lucas en Brieuc koudgeperst biologische fruit- en groentesappen, maar de coronacrisis gooide roet in het eten. “Een aanzienlijk deel van onze sappen leverden we aan de Europees Parlement in Brussel, maar sinds veel mensen door de pandemie thuiswerken, is een groot deel van onze markt weggevallen”, vertelt Lucas Vandierendock, één van de oprichters van het bedrijf. “Daarom hebben we besloten om iets compleet anders te doen en zijn we gestart met vertical farming.”

“We zijn gestart met de teelt van microgreens in een vertical farm die we gebouwd hebben in de kelder van mijn ouderlijk huis. We hebben voor microgreens gekozen, omdat we dit product veel in luxe restaurants terugzien, maar niet in de supermarkten of buurtwinkels. Daar wilden we verandering in brengen”, zegt Lucas. “We zijn klein begonnen en hebben een paar winkels overgehaald om onze producten af ​​te nemen. Op dat moment zagen we een vroege tractie en besloten we een fondsenwervingsronde te doen om ons breder te ontwikkelen in België. Uiteindelijk bracht het veel meer op dan we hadden verwacht. Met dit mooie bedrag hebben we de productie kunnen verhogen. ” 

Assortiment uitbreiden
Op dit moment heeft Good Move vier soorten microgreens in het assortiment. “We hebben radijs, mosterd, paarse radijs en boerenkool in ons gamma. In de komende maanden gaan we het assortiment uitbreiden met zeven verschillende variëteiten”, legt Lucas uit. De microgreens van Good Move liggen inmiddels al in 35 verschillende winkels. “We bestaan nog geen jaar, maar we zijn ontzettend snel gegroeid. Dit geeft wel aan dat er vraag is naar microgreens. We liggen in verschillende biologische winkels, zoals Farm, maar ook bij een paar onafhankelijke Delhaize-supermarkten. Binnenkort hopen we ons klantenbestand verder uit te breiden.”

Zelf aangeleerd
“Momenteel telen we nog steeds in de kelder van mijn moeders huis, maar we zijn op zoek naar een andere ruimte. Op deze locatie hebben we geen ruimte om uit te breiden en krijgt mijn moeder haar rust weer terug”, lacht Lucas. Het teelttechnische deel hebben de ondernemers zichzelf aangeleerd. “We hebben heel veel video’s bekeken, onderzoeken gelezen en testen gedaan. Zo hebben we onszelf het telen aangeleerd en het gaat ontzettend goed. Het proces is nog lang niet geautomatiseerd en we doen nog heel veel manueel, maar automatisering staat voor de toekomst zeker op onze agenda.”

Als de coronacrisis weer voorbij is, hoopt Good Move de sapproductie weer op te starten. Echter zullen ze de productie outsourcen en enkel de verkoop voor hun rekening nemen. “Het telen van microgreens is veel te leuk en we willen dit zeker blijven voortzetten. Vertical farming is namelijk een hele duurzame manier van telen.  De winst die we uit de verkoop van onze sappen halen, willen we investeren in onze vertical farm. Daarnaast willen we onze microgreens integreren in de sappen. Het zijn hele gezonde producten met mooie smaken, die we uitstekend kunnen integreren in onze sappen. Kortom, nog genoeg plannen voor de toekomst”, besluit Lucas.

Voor meer informatie:
Lucas Vandierendonck
Good Move
+32(0)473 72 34 58
lucas@goodmovefood.be
https://www.instagram.com/goodmovefood/