"Nu de data er zijn, komen we écht in onze kracht"

Tholen - De hardware, lees sensoren, die telers momenteel veel data opleveren, die zijn over vijf jaar 'op elke hoek van de straat' te koop, verwacht John van Helden van Yookr. Daarom is hij blij dat hij, inmiddels met succes, met een slim open source softwareplatform in de markt is. "Op die manier kunnen we data uit welke bron dan ook constant blijven koppelen aan ons dashboard om van daaruit samen met de teler te kunnen gaan interpreteren, analyseren en de teelt optimaliseren."


John

Het bedrijf, dat in 2016 officieel werd geregistreerd, heeft pas echt vaart gemaakt vanaf 2019 waardoor het nog relatief onbekend is. Toch halen al tal van telers inmiddels waardevolle data uit hun teelt met sensoren die in een Yookr-dashboard inzichtelijk worden gemaakt. Yookr is gevestigd in Noord-Limburg op de Brightlands Campus Greenport Venlo (het oude Floriade terrein tegenover veiling Royal ZON).

Yookr oplossingen
Yookr biedt telers de mogelijkheid om data van verschillende sensoren en andere bronnen inzichtelijk te maken in een overzichtelijk dashboard. Als concreet voorbeeld geeft John komkommerteler Boy Jacobs die door het wegen van de plant mooie inzichten krijgt over groeiontwikkeling van de plant en daarmee ook beter de oogst kan voorspellen. Sensoren waren al sinds de jaren ’80 in de kas aanwezig, maar de huidige generatie sensoren is draadloos en overal inzetbaar. Boy ziet vooral toekomst in het verwaarden van de data.

Het platform van Yookr helpt daarbij. "De eerste stap was een individuele plantmeting maar inmiddels meten we er twintig tegelijk aan een balk en de eerste resultaten zijn zeer positief", vertelt John.


John in de kas bij teler Boy Jacobs (rechts)

Hij benadrukt het belangrijk te vinden 'naast de teler te staan' om zo samen te ontdekken wat de teler belangrijk vindt. "Gedurende de dag kunnen we heel nauwkeurig zien hoe het gewicht van de komkommerplant zich ontwikkelt. Bladplukmomenten en snijmomenten worden ook gevisualiseerd in het dashboard. Deze data kan uiteraard gemakkelijk vergeleken worden met data van eerdere dagen of weken om voorspellingen voor de oogst te kunnen doen. Daarnaast laten de metingen zien wanneer een plant inteert en hoe gedurende de dag de plant in gewicht toeneemt. Leerzaam, omdat de metingen soms andere dingen laten zien dan tot nu toe door de teler werd aangenomen."

Geautomatiseerde berichten
De teler kan in zijn dashboard zelf signaalwaarden instellen. Wordt deze signaalwaarde behaald, bijvoorbeeld een minimumtemperatuur of een lage vochtigheid, dan krijgt de teler automatisch een sms of emailbericht. Hij kan vervolgens direct tot actie overgaan. "Simpel, maar doeltreffend, want zodra de grenswaarde wordt bereikt, is het tijd voor actie, ook als dat 's nachts is."

Kwaliteit sensoren
Zoals gezegd biedt Yookr zowel hardware als software aan. Daarmee kunnen telers steeds meer gaan meten, data verzamelen en inzichtelijk maken. In de kas bij o.a. de tomaat-, komkommer- en paprikateelt ligt momenteel de focus op het meten en wegen van de planten. Tevens worden daar klimaatfactoren gemeten (o.a. groeilicht, CO2, temperatuur en luchtvochtigheid). In de buitenteelten ligt de focus op de bodem waarin o.a. bodemvocht, -temperatuur, pH, zuurstof en zuurtegraad inclusief beschikbare sporenelementen gemeten kunnen worden. "En hierin blijven we uitbreiden. Wij maken eigen sensoren, met internationale hardware, om er zeker van te zijn dat we de kwaliteit van de sensoren kunnen waarborgen.”

Open source platform
Het doel van Yookr is het bijeenbrengen van de groeiende stroom data bij telers. Vandaar ook dat het Yookr platform een open source platform is. “Dit is vanaf het begin een bewuste keuze geweest. Nu zie je steeds meer partijen die kant op gaan. Alleen op die manier kun je in deze snel veranderende wereld mee blijven spelen.”

Voor meer informatie:
Yookr
www.yookr.org 
info@yookr.org  
+3188 888 9595
 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven