Gebruikspiek in paprikateelt succesvol voorkomen in proef

In de zoektocht naar reductie van het energiegebruik om de Nederlandse glastuinbouw in de toekomst fossielvrij te kunnen laten produceren, is de 2SaveEnergy kas al behulpzaam gebleken. Daarbij bleek het mogelijk een grote besparing ten opzichte van de praktijk te behalen zonder dat dit negatieve effecten op de productie had.

Afgelopen jaren zijn er diverse gewassen geteeld in de 2SaveEnergykas. Onlangs verscheen het eindrapport van het onderzoek ‘Pieken zonder pieken en voor de piek uit’ naar het voorkomen van gebruikspieken in de teelt van paprika.

Frank Kempkes van de WUR geeft op Kas als Energiebron een update. "De doelstelling om gebruikspieken te voorkomen is in het bewuste teeltseizoen gehaald. Daarbij is wel het leermoment geweest dat de gebruikspieken (op dagbasis) vaak helemaal niet in een koude periode vallen maar juist in perioden met somber weer met wind en neerslag bij temperaturen rond de 0°C. De natuur helpt dan binnen het etmaal niet om met de zon de kas gratis op te warmen. De ervaringen met de pieken hebben ook laten zien dat dit gewastechnisch (nog) niet tot problemen heeft geleid en het dus zeker tot de mogelijkheden behoort om pieken op te vangen."

Lees hier de hele update en bekijk ook het eindrapport.

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven