Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Temperatuursensor in koeling supermarkt is vaak verkeerd geplaatst"

Onderzoekers van de Zweedse Chalmers University of Technology hebben bij toeval ontdekt dat moderne koelingen voor supermarkten veel meer energie verbruiken dan nodig is, simpelweg omdat de temperatuursensor in de koelingen verkeerd zijn geplaatst. Ze bedachten ook een oplossing. 

Toen winkels overstapten van open koelingen naar koelvakken met een deur, werd de sensor die de temperatuur in recirculerende lucht meet, niet verplaatst. Omdat de voeler dicht bij de deur is geplaatst, lijkt de lucht warmer dan deze in werkelijkheid is, stellen de onderzoekers. Daardoor wordt er sterker gekoeld dan nodig.

Toen de onderzoekers de sensoren verplaatsten naar een geschiktere positie, stelden ze vast dat het energiegebruik circa 5% lager werd. De temperatuur van de lucht die de koeling binnenkomt wanneer de deuren worden geopend, heeft minder impact en het is gemakkelijker om een ​​gelijkmatige temperatuur te handhaven.

De ontdekking heeft nu geleid tot een Europees octrooi voor een houder voor temperatuursensoren in koelingen in supermarkten, waardoor deze in de koeling gemakkelijk te verplaatsen zijn. Er is ook een bedrijf opgericht om het systeem op de markt te brengen.

Meer informatie is te vinden in de publicatie Exploratory investigation of return air temperature sensor measurement errors in refrigerated display cabinets in Energy Efficiency.

Bron: Chalmers University of Technology

Publicatiedatum: