Vergeet de 'gratis' deskundige niet bij (gedwongen) grondverkoop

Tholen – De aanleg van wegen en ontwikkeling van woonwijken en bedrijventerreinen gaat vaak ten koste van agrarische gronden. De grondeigenaar dient in dergelijke gevallen schadeloos gesteld te worden.

Het loont om dan een deskundige in te schakelen, zo leert een recent afgesloten zaak (zaaknummer: C/09/561841 / HA ZA 18-1064). Daarin wist een teler, na het inschakelen van een deskundige, een drie keer hogere vergoeding voor een stuk grond te ontvangen dan in eerste instantie door de gemeente was aangeboden. René van Kester van AAB vertelt dat het hun praktijk is met deze verhouding tussen aanbod in het minnelijke traject en vastgestelde schadevergoeding in de onteigeningsprocedure.

Grotere schade
René was de deskundige, officieel Register Makelaar Taxateur, in kwestie. Op het gevaar af te veel te klinken als iemand die voor eigen parochie preekt, geeft hij uit eigen ervaring aan dat het voor telers loont om een deskundige in te schakelen. Vaak doen zij dat ook, maar niet altijd. 

"In het voortraject had de teler in kwestie, die grond moest afstaan omdat de gemeente een weg wilde gaan aanleggen, eerst zelf al met de gemeente onderhandeld. Bij het uitblijven van overeenstemming over de schade werd de onteigening uitgesproken."

In de rechtszaak die volgde omtrent het vaststellen van de schade werd AAB als deskundige door de teler ingeschakeld. "Door erop te wijzen dat de teler ook schade leed omdat het betreffende perceel beoogd was als uitbreidingsgrond voor de kas, konden we aantonen dat de schade door onteigening fors groter was."

Kosten adviseur bij wet vergoed
René spreekt van 'een interessante casus waaruit maar weer eens blijkt dat het opkomen voor je rechten loont. "Vaak bereiken we overeenstemming in het minnelijke traject. Dat is ook ons uitgangspunt. Soms zijn echter de verschillen van inzicht zo groot dat onteigening uitsluitsel moet geven."

In dergelijke gevallen is het wettelijk geregeld dat een grondeigenaar een deskundige mag inschakelen en dat de overheid die kosten moet vergoeden. "Je zou kunnen zeggen dat een grondeigenaar die geen deskundige inschakelt dief is van eigen portemonnee."

Voor meer informatie:
AAB

www.aabnl.nl

info@aabnl.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven