BDO start Innovation Control Framework om ondernemers structuur, handreikingen en inzicht te geven in innovatiebeleid

"Bedrijven die weten te innoveren, weten te overleven!"

Tholen - Het belang van innovatie heeft volgens Frank Meijnders, specialist Flowers & Food van BDO Accountants en Adviseurs, nauwelijks een introductie nodig. "Zeker in de huidige tijd zien we dat bedrijven die weten te innoveren, weten te overleven. Als jij niet innoveert en de concurrent doet dat wel, dan ben je op een gegeven moment aan de beurt. Innovatie moet daarom integraal onderdeel uitmaken van je strategie en verdienmodel. Het werkt als vliegwiel voor verdere groei en maakt de organisatie flexibel."

Innovation Control Framework
Om ondernemers te ondersteunen in hun innovatiebeleid- en strategie, heeft BDO een nieuwe tool ontwikkeld, genaamd Innovation Control Framework. "Deze inhouse-tool helpt organisaties om veel meer structuur te geven aan innovatie", vertelt Tim Zwinkels, innovatiespecialist flowers en food van BDO. "Als BDO adviseren we al veel ondernemingen in de sector om optimaal gebruiken te maken van rond regelingen als WBSO en de Innovatiebox. Met het Innovation Control Framework gaan we weer een stap verder. Het framework is een dashboard, waarmee we ondernemers meenemen in de agenda van deze innovaties. Dit resulteert in een jaarplanning, die we weer opdelen in een agenda per twee maanden. Met de stoplichtkleuren rood, oranje en groen is concreet zichtbaar hoe urgent het is om bepaalde zaken op te pakken, omdat anders mogelijk onnodig veel risico wordt gelopen of optimalisatie voor het oprapen ligt. De kleur van de bouwstenen laten vervolgens zien in welke fase een bouwsteen verkeert (1, 2 of 3). Om naar een volgende fase te gaan, moeten daarom eerst acties worden opgepakt om zo groei en ontwikkeling van de innovatieve kracht van de onderneming te realiseren." 

Structuur, handreikingen en inzicht
Er zijn namelijk nogal wat vragen te stellen rond het thema innovatie", vervolgt Frank. "Hoe is die ingebed in de strategie? Is daar ook budget voor ingeruimd? Voldoet de huidige structuur van de onderneming aan de innovatiestrategie? En aan welke compliance-voorschriften wordt voldaan? Dat soort vragen brengen we gebundeld in kaart met ons nieuwe framework. Binnen BDO hebben we een multidisciplinair team dat dit framework maakt, bestaande uit adviseurs, accountants en fiscalisten, zodat al die relevante aspecten worden meegenomen. Daarbij nemen we ook onderwerpen mee die bedrijven wellicht niet bovenaan hebben staan, zoals cultuur. Je kunt je namelijk afvragen of de benodigde competenties binnen het bedrijf aanwezig zijn? En bestaat de R&D-afdeling uit eigen personeel of ben je afhankelijk van inhuur? Dit creëert weliswaar flexibiliteit, maar kan anderzijds nadelig zijn voor de WBSO en Innovatiebox. Daarom is het juist zo belangrijk om het onderwerp innovatie vanuit meerdere invalshoeken te belichten. Immers, is een volledige scope nodig om weloverwogen beslissingen te kunnen maken."

Frank maakt onderdeel uit van de landelijke kerngroep van BDO rond het Innovation Control Framework. Inmiddels is een software-partner aangesloten om het dashboard vorm te geven. "Binnenkort zullen we via onze website een vragenlijst beschikbaar stellen, waarmee ondernemers de eerste inzichten krijgen van het niveau van innoveren binnen hun bedrijf. Na het invullen van deze vragenlijst, krijgen gebruikers een indicatie of het voor hen zinvol is om dit dashboard te gaan gebruiken. Nu kun je innovaties bij ieder type onderneming wel bedenken, maar binnen flowers en food zijn daar verschillende mooie voorbeelden bij te bedenken, denk aan een nieuwe techniek van kassenbouw of interne logistiek.  Ons doel is met het Innovation Control Framework meer structuur, handreikingen en inzicht te geven in de mogelijkheden van het innoveren van de onderneming, zodat deze ondernemingen een versnelling van innovatie kunnen bewerkstelligen."

Voor meer informatie:
Frank Meijnders
BDO Accountants & Adviseurs B.V.
Tel: +31 (0)70- 338 07 93
Frank.Meijnders@bdo.nl 
www.bdo.nl/nl-nl/branches/flowers-food 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven