Bodem kassen Almería begint uitgeput te raken

Onderzoekers van het Andalusisch Instituut voor Onderzoek & Opleiding in Landbouw (IFAPA) die meewerken aan het project Best4Soil, José Ignacio Marín-Guirao en Miguel de Cara, hebben bevestigd dat de bodems die intensief gebruikt worden in monocultuur, een patroon dat vooral voorkomt in de provincie Almería, de eerste vermoeidheidssymptomen en -problemen beginnen te vertonen.

Volgens de experts is het in de tuinbouw van groot belang om de bodem te beschouwen als een complex ecosysteem, dat zijn eigen kenmerken heeft, en waarin fundamentele processen plaatsvinden die rechtstreeks invloed hebben op de gezondheid en vruchtbaarheid van de bodem en die bepaald worden door biotische componenten en in het bijzonder door bodemmicro-organismen.

Vanuit het oogpunt van de plantgezondheid wordt de aantasting van een bodem door ziekteverwekkers beschouwd als een biologische verstoring. Daarbij is het vermogen van de bodem om deze ziekteverwekkers te onderdrukken een eigenschap met een biologisch karakter waarbij een of meerdere microbiële soorten betrokken kunnen zijn, wat de opvatting van de bodem als een "levend wezen" ondersteunt.

De onderzoekers wijzen erop dat de monocultuur en intensieve teelt van de afgelopen decennia op wereldschaal heeft geleid tot een verschraling van de bodems. De bodems zijn minder gezond en minder vruchtbaar, vertonen vermoeidheidsverschijnselen en vallen steeds vaker ten prooi aan ziekteverwekkers, die bij veel gewassen grote oogstverliezen veroorzaken.

Naar aanleiding van de dringende noodzaak van praktische hulpmiddelen om de bodemgezondheid te helpen verbeteren, werd het Best4Soil-project opgezet waaraan experts uit 20 Europese landen deelnemen.

Het project ging van start in november 2018 en men is nu bezig met het creëren van databases, informatiefiches, video's en communicatiestrategieën op social media om de kennis te bevorderen van een goed bodembeheer. Preventief kan er worden gewerkt met groenbemesters, bodembedekkers, vruchtwisseling, biologische correcties en compostering/vermicompostering. Als controlepraktijken kunnen onder andere biofumigatie, (bio)solarisatie en anaerobe bodemontsmetting worden toegepast.

Meer informatie vind je op de website van Best4Soil.

Bron: diariodealmeria.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven