Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Cees van der Waal na verdwijnen eigen tuin ZZP-teler op afroep

Tholen - Inmiddels acht jaar geleden moest de tuin van bladgroententeler Cees van der Waal in Ridderkerk plaats maken voor nieuwbouw. 'Wat ga ik nu doen?', was de vraag die de toen 47-jarige Cees zichzelf vervolgens stelde. Hij besloot niet bij de pakken neer te gaan zitten en teler te blijven. Zonder eigen tuin. Op afroep helpt hij onder de bedrijfsnaam Harvesting Vegetables collega's met plant- en oogstwerkzaamheden in de kruiden, blad- en koolgewassen onder glas en in vollegrond. 

Iets anders buiten de tuinbouw doen, zoals de anderen in het familiebedrijf besloten, heeft Cees nooit overwogen. En dat terwijl hij acht jaar terug nog wel even te gaan had tot aan zijn pensioen. "Nee, een kantoorbaan of iets dergelijks heb ik nooit overwogen. Laat mij maar gewoon lekker bewegen. Dat is het beste medicijn."

Cees in de kas bij een van de telers die hij helpt

Kick
Momenteel begint het alweer flink druk te worden. Januari is traditioneel een rustigere maand, maar daarna komen de telefoontjes altijd volop binnen. "Ik heb in het begin via mond-tot-mondreclame mijn 06-nr. bekend gemaakt. Daarna is het gaan lopen. Soms ben ik een dag bij een teler bezig, soms ochtendje en soms een hele week. Ik probeer iedereen te helpen. De kick zit hem erin dat ik na soms flink puzzelen met mijn agenda niemand teleur hoef te stellen."

Cees, die zoals zijn achternaam verraad uit 'de Ridderkerkhoek' komt, is tegenwoordig in een ruime straal rondom zijn thuisbasis Barendrecht actief. "Ik zeg altijd Zuidwest-Nederland. Daarbij focus ik mij op de bekende ouderwetse ..." Cees hoort het zichzelf zeggen en corrigeert zich. "...nieuwerwetse laagblijvende gewassen. Zo zijn Chinese groenten in opkomst en ook kruiden zijn hip."


Cees houdt het bij de laagblijvende gewassen, onder glas en buiten

Prachtig gewas
Cees is naast een extra paar handjes voor telers ook ervaringsdeskundige, adviseur zo u wil. Hij ziet dat er vanwege het recente weer 'prachtig, mooi, sterk gewas' aan zit te komen na eerst flinke kou, daarna zon en dat met koude nachten. "Eerst was het zaak de sneeuw zo snel mogelijk van het dek te stoken als dat kon. Toen werd het snel mooi weer. Als telers het hebben aangedurfd daarna te beregenen en te bemesten, dan kunnen ze daar straks de vruchten van plukken."

De kwaliteit van de producten die Cees tegenkomt is momenteel dan ook goed. "Her en der zie ik wel wat kleine meeldauwplekjes voorbijkomen, maar met een beetje zon zijn die zo weer weg." Wel een groot probleem: wittevlieg. "Dat was vorig jaar al een drama en ook nu zijn de eersten alweer gesignaleerd. Bestrijden is lastig, omdat de beschikbare middelen niet altijd toereikend zijn."


Sla in de koelcel. De kwaliteit die Cees momenteel tegenkomt is goed

Probleem in de spruiten
Vooral in de koolsoorten speelt de plaag telers parten. "Menig spruitenteler overweegt zelfs dit jaar te stoppen vanwege de problemen met wittevlieg. Maar ja, wat gaan zij dan doen?", vraagt Cees zichzelf hardop af.

Verder is de productie van zaadteelt in de kas dit jaar veel minder geworden. "Er liggen ook nog grote zaadvoorraden. Om toch de kas niet leeg te laten liggen, zetten ze de kas toch maar vol. Het is voor hen te hopen dat corona snel aan de echte aftocht gaat beginnen. De afzet in de vrije markt is momenteel moeilijk, de prijzen zijn onder normaal. Hierdoor is het voor telers die met vaste (contract)prijzen werken lastig om voor het nieuwe seizoen een fatsoenlijke prijs te onderhandelen."


Spinazie in de kas

Positieve ontwikkelingen
Bij Cees is het glas echter altijd halfvol. Hij is voorstander van positief blijven. Andere ontwikkelingen in zijn vakgebied helpen hem hierbij. "Ik zie dat de teelt steeds duurzamer wordt. Energiezuinig produceren is superbelangrijk en hier worden mooie stappen gezet. Volgens mij helpt de omschakeling naar klapkratten hier ook bij. Het scheelt flink in transportkosten en ook op bij de teler krijg je makkelijker veel kratten mee op een pallet. Bovendien zijn de gerecyclede kratten voorzien van een code, in omloop zijn ze dus altijd te traceren."

En ook op het vlak van veredeling worden stappen gezet, ziet Cees. "Zo zie je stilaan echt goede resistente rassen tegen fusarium op de markt komen die het telers makkelijker maken echt kwalitatief goede kroppen sla te telen zonder of met heel veel minder fusariumproblemen. Een mooie ontwikkeling." 


Jong plantmateriaal

Dan is het voor Cees tijd om weer door te gaan. De volgende teler wacht. "Ik tel mijn zegeningen, kom overal en heb het goed naar mijn zin. Zolang ik gezond blijf, blijf ik lekker bezig."

Voor meer informatie:
Harvesting Vegetables
Cees van der Waal
06-81424045