Kassenbouw in India: "We zijn niet op zoek naar hightech maar naar de right tech"

In India bouwt Triangle Farms momenteel een kas. Daarbij moeten de telers keuzes maken over de technieken die ze willen toepassen. Srihari Chennai, mede-oprichter van Triangle Farms, legt uit dat het bouwen van een kas in India soms om andere afwegingen vraagt dan in Europa of de Verenigde Staten.

Srihari legt uit dat de seizoenen op het Indiase subcontinent in zes perioden kunnen worden verdeeld. "De teeltsystemen die men hier bouwt, moeten dus opgewassen zijn tegen deze seizoensvariaties en dat maakt het een kostbare onderneming."

Voor het succesvol bouwen en exploiteren van kassen in India wordt de dataspecialist van de financiële afdeling als de belangrijkste persoon beschouwd. "Hij zal de noodzakelijke berekeningen maken en helpen bij het maken van weloverwogen besluiten in elke fase van het project."

De nieuwe kas

Geavanceerde kassen
Triangle Farms werd drie jaar geleden opgericht door Kamal Kanchala, Srihari Chennai en Mohan Urs, die nu COO is van het bedrijf. Tijdens een bezoek aan Nederland bijna twaalf jaar geleden, maakte Mohan kennis met geavanceerde kassystemen en een paar jaar later besloot hij de IT- en banksector vaarwel te zeggen om de overstap naar de tuinbouw te maken. "Ik wilde deze technologie naar India brengen," zegt hij. "Indiase kassen waren geen succes en de laatste jaren raakten de meeste in verval vanwege de hoge kapitaal- en operationele kosten."

"Voor we aan dit project begonnen, wilde ik weten waarom zoveel kassen in India failliet gingen. Dit om te voorkomen dat we dezelfde fouten zouden maken," legt Srihari uit. "We hielden met al deze factoren rekening toen we begonnen aan het ontwerpen van ons systeem. We gingen op zoek naar de juiste technologie voor onze situatie. Deze hoefde niet noodzakelijk hightech te zijn maar wel efficiënt, kosteneffectief en geschikt voor onze regio."

Begonnen met netkassen
Om meer te weten te komen over de substraatteelt van groenten installeerden de telers speciale netkassen op 1,6 hectare waarin ze groenten teelden, die zij vervolgens verkochten om te zien hoe de producten op de markt ontvangen werden. "India is een prijsbewuste markt maar vanwege corona zijn de consumenten er ook gezondheidsbewuster geworden."

Hari ziet dus mogelijkheden om de kasgroenten te vermarkten als premium groenten aan lokale afnemers in India. "Wanneer niemand ons product echter koopt dan is ons werk voor niets geweest."

Financiële stabiliteit was de reden waarom er voor de teelt van paprika's werd gekozen als voornaamste groentegewas. "De prijsschommelingen voor paprika's zijn veel minder sterk dan bij tomaten bijvoorbeeld."

De vermeerdering vindt momenteel plaats in een foliekas 

De huidige paprikateelt in de foliekas

Niet hightech maar right tech
Hierna zijn zij begonnen aan het ontwerpen en bouwen van hun hightech kas. Gedurende dit proces is economische efficiëntie essentieel gebleken voor het team. "Alles moet economisch gezien kloppen. Technologie is leuk maar hoe kan je deze het best benutten in de Indiase situatie," vraagt Mohan zich hardop af. "Dit is de reden waarom onze controller de belangrijkste persoon binnen onze organisatie is. Voor elke euro die wij besteden, gaat hij na of deze uitgave nu maar ook in de toekomst zinvol is. Dit is hoe wij investeren. Wanneer iets niet gaat dan kijken we naar alle componenten om de kosten omlaag te brengen."

Hun onderzoek resulteerde in de keuze voor een kas van producent Cravo, die wordt gekenmerkt door een uitschuifbaar dak en uitschuifbare wanden. "Dit is de beste kas voor het klimaat hier in India," vervolgt Hari. 

"Gedurende het jaar hebben we met zes klimaten te maken: het voorjaar (Vasant Rutu), de zomer (Grishma Rutu), de moesson (Varsha Rutu), het najaar (Sharad Rutu), de voorwinter (Hemant Rutu) en winter (Shishir of Shita Rutu). De klimatologische omstandigheden variëren sterk tussen deze seizoenen, die elk ongeveer twee maanden duren. Het intrekbare daksysteem van Cravo kan dagelijks worden aangepast aan de wisselende weersomstandigheden."

Cravo-directeur Richard demonstreerde het daksysteem aan de telers. "Dit systeem stelt ons in staat om jaarrond groenten te telen en de meest optimale omstandigheden te creëren voor onze planten voor de beste opbrengsten en hoogste productkwaliteit. Het zou vreemd zijn om dit systeem opnieuw uit te vinden als het al beschikbaar is," zegt Kamal. "Het is een ingenieuze structuur die opgaat in de natuurlijke omgeving. We hebben de teelt in onze netkassen geoptimaliseerd en het kan alleen nog maar beter worden met het Cravo-systeem."

Toch is een systeem als dit uiteraard niet goedkoop en stukken duurder dan een foliekas. "Om de kosten zo laag mogelijk te houden, hebben we de kas zelf geïnstalleerd," zegt Hari, "waarbij we op afstand instructies kregen van het Cravo-team in Canada."

Prefab
Om dezelfde reden huurde het bedrijf zelf een architect,  bouwkundig ingenieur en elektrotechnicus in. "Dit project biedt werkgelegenheid aan zo'n 100 inwoners uit naburige dorpen. Machines en tractoren zullen lokaal worden gehuurd, waarmee het bedrijf 40% aan kosten bespaard, terwijl lokale ondernemers wat kunnen bijverdienen aan hun anders zo spaarzaam gebruikte machinerieën," zegt Hari. 

Nu staal steeds duurder is geworden, besloten ze de constructie te bouwen van prefab betonnen onderdelen, onder meer voor de bouw van de opslagruimte, fertigatieruimte, etc.

"We zijn van ver gekomen maar nu hebben we onze eigen expertise ontwikkeld voor de uitvoering van dit soort projecten. We zijn ons bewust van alle aspecten van onze werkstromen, waardoor we nog kostenefficiënter kunnen werken. We verwachten eind mei onze eerste groenten te kunnen oogsten."

Doe-het-zelf-mentaliteit
De doe-het-zelf-mentaliteit houdt niet op bij de bouw van de kas. "We hebben veel proeven gedaan om de kwaliteit van rassen en meststoffen te optimaliseren," vertellen de ondernemers.

Het gebruik van waterfilters om het water te kunnen hergebruiken is een ander voorbeeld van kostenbesparing. Mohan ontwierp het irrigatie- en fertigatiesysteem zelf omdat hij niet tevreden was over de systemen die hij eerder had getest. Hij maakte gebruik van de kennis van de leverancier maar creëerde een Indiase versie.

"We zijn actief op een specifieke markt en in andere landen zijn er waarschijnlijk meer deskundige mensen beschikbaar. We moeten onze mensen trainen en systemen en software ontwikkelen die eenvoudig toegankelijk en begrijpelijk zijn voor de mensen binnen onze organisatie. We leggen ook de laatste hand aan ons eigen teeltmanagementsoftware, een cloudgebaseerd softwaresysteem dat via een smartphone of laptop kan worden bediend."

Technologie naar India halen
In de toekomst hoopt het team niet alleen een succesvol bedrijf op te bouwen maar ook om hightech substraatteelt in India te introduceren. Hoewel de beschikbaarheid van arbeid vaak als één van de grootste problemen binnen de tuinbouwsector wordt gezien, kost het Triangle Farms geen enkele moeite om de juiste medewerkers te vinden.

Mohan licht dit toe: "Menselijke betrokkenheid is de voornaamste component omdat mensen een project kunnen maken of breken. In Europa is er meer kennis dan arbeid voorhanden. In deze regio is dat niet het geval. We hebben een groot aantal mensen aangenomen en ze zelf opgeleid volgens onze standaarden. Op deze manier zullen we nooit kampen met een tekort aan arbeidskrachten. India beschikt over een enorme en ook jonge beroepsbevolking en daar kunnen we maar beter gebruik van maken. Het creëren van banen is erg belangrijk voor ons, vandaar dat we geen prioriteit geven aan automatisering."

"Ondanks het feit dat investeerders geloven in volledig geautomatiseerde tuinbouwsystemen, is dit voor ons een grote 'nee'," zegt Mohan tot slot. "Op deze manier zien we kansen voor de glastuinbouw in India en de agrarische sector in zijn geheel. Om deze reden luisteren we als investeerders goed naar onze accountant. We willen bewijzen dat hightech tuinbouw mogelijk is in India maar we moeten terughoudend zijn met uitgaven waardoor het betaalbaar blijft en gegarandeerd kans van slagen heeft."  

 

Voor meer informatie: 
Triangle Farms
Hyderabad
Triangle Farms Pvt Shaikpet,
www.marblebytriangle.com/  
LinkedIn updates


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven