Stefan van Heist, Crop Advisor Aardbeien bij Bayer:

"Kennis en zorgvuldigheid bepalen het bestrijdingsresultaat"

Tholen - Wittevlieg: waarschijnlijk de moeilijkste plaag om onder controle te houden in de aardbeienteelt onder glas. Stefan van Heist van Bayer: "Inmiddels zijn er al enkele jaren goede ervaringen opgedaan met FLiPPER, een biologisch insecticide dat werkzaam is tegen alle bewegende stadia van wittevlieg én dat veilig is voor nuttigen. Voor een optimaal bestrijdingsresultaat is kennis en zorgvuldigheid doorslaggevend. De toepassingstechniek, de waterkwaliteit en de omstandigheden tijdens de toepassing beïnvloeden het eindresultaat”.

In onderstaande video legt Stefan van Heist, Crop advisor bij Bayer Crop Science op locatie de mogelijkheden van Flipper in de aardbeienteelt toe en geeft hij tips voor een maximaal bestrijdingsresultaat.

Aandachtspunten voor gebruik
Er zijn een aantal belangrijke aandachtspunten voor het gebruik van Flipper. De hardheid van het uitgangswater mag niet hoger zijn dan 16,8° dH. Let hier speciaal op bij het gebruik van bronwater, adviseert Stefan. "Bij leidingwater is dit normaal gesproken geen probleem. De calcium- , magnesium- en ijzerionen in het uitgangswater kunnen de actieve stof van Flipper binden wat tot verminderde effectiviteit en neerslag in de tank kan leiden met in het ergste geval verstopte filters en doppen tot gevolg. Het gebruik van de hulpstof Dynex kan de calcium- , magnesium- en ijzerionen binden zonder dat de pH van het water wordt beïnvloed. De pH is namelijk belangrijk voor een goede werking van Flipper. De tankmix met Flipper kan een hoge pH laten meten van zelfs pH 9 of hoger. Deze pH is relevant om Flipper goed in de oplossing te houden. Let wel op met tankmixen met producten die gevoelig zijn voor een hoge pH. (meten=weten)."

Onder koude omstandigheden kan Flipper stroperig worden tijdens opslag, weet Stefan. "Bewaar Flipper dan ook boven de 10°C in de GBM-kast. Als stroperigheid optreed is dat eenvoudig op te lossen door de can bij kamertemperatuur te zetten. Binnen enkele uren is Flipper dan weer volledig vloeibaar . Een te lage temperatuur van het uitgangswater kan er ook voor zorgen dat het product niet goed mengt in de tank. Onder deze omstandigheden kan het helpen om warmer uitgangswater te gebruiken.

Wat is Flipper?
Flipper is een biologisch contactinsecticide van natuurlijke oorsprong op basis van een bij product in de olijfolie productie. Door middel van contactwerking bestrijdt het een groot aantal insecten zoals bladluis, wittevlieg, spintmijt en trips. De aanvangswerking is volgens Stefan zeer snel. "Flipper is effectief op alle ontwikkelingsstadia van het insect en mag gebruikt worden in de biologische teelt. Momenteel is Flipper nog toegelaten via de overgangsregeling van de RUB (Regeling Uitzondering Bestrijdingsmiddelen) en kan daardoor breed in de land- en tuinbouw worden ingezet."

De aanvraag voor een reguliere toelating met eveneens een breed etiket ligt ter beoordeling bij het Ctgb. Tot die tijd kan Flipper onder de overgangsregeling van de RUB worden gebruikt.

Toepassing
Vanwege de contactwerking is het van belang om het insect goed te raken. 'Dit bereik je door voldoende water te gebruiken om het gewas en plaaginsect goed te kunnen bedekken. Kijk ook naar het toepassingsmoment op de dag wanneer het insect het best te raken is. Ook een optimale afstelling van de spuitmachine is van belang om het middel daar te brengen waar het insect zich in het gewas bevindt."

 

Voor meer informatie:
Bayer Crop Science
Stefan van Heist
tel 06 – 53 13 20 32
stefan.vanheist@bayer.com 
https://agro.bayer.nl/Gewassen/Fruitteelt/Aardbei 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven