Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"DLI is de basis"

Telers moeten een flink aantal factoren uitbalanceren om te zorgen dat hun planten optimaal licht krijgen zodat ze goed kunnen groeien en een goede kwaliteit ontwikkelen. Een van deze factoren is het DLI (Dagelijks Licht Integraal), een concept dat al enige tijd wordt gebruikt, maar steeds belangrijker wordt voor telers om hun gebruik van extra belichting te verfijnen. Light Science Tech gaat dieper op de materie in.

DLI wordt gemeten aan de hand van het totale volume PAR fotonen van PAR dat zich gedurende een bepaalde periode in een bepaald gebied verzamelt. Het is mogelijk om DLI te meten met verschillende gereedschappen, kaarten en systemen, die allemaal ontworpen zijn om inzicht te geven in welke belichtingsmethoden of -oplossingen de teler nodig heeft voor het optimaliseren van het groeilicht en de belichtingsplanning. Er zijn veel DLI kaarten beschikbaar voor o.a. de VS, Zuid-Afrika, Canada, China en Europa, die helpen bij het efficiënter verfijnen van teeltuitkomsten. 

DLI: De basis
DLI is in wezen de hoeveelheid licht die fotosynthetisch actief is, het licht dat een directe invloed heeft op de groei van de plant, de kwaliteit van het gewas en de opbrengst. DLI is een belangrijk instrument geworden voor telers omdat DLI even zorgvuldig moet worden beheerd als grond, voedingsstoffen en schaduw.

DLI verandert van nature met de seizoenen, de tijd van het jaar, de lengte van de dag en de breedtegraad. Elk van deze factoren beïnvloedt de waarde van de DLI en wat een teler zou moeten doen om het te verbeteren.

Uiteindelijk is de reden waarom elke teler groeilicht gebruikt, het verbeteren van de kwaliteit van het licht voor de gewassen. De juiste belichting kan een enorm positief effect hebben op het gewas. Zoals onderzoekers in een studie met de titel 'Measuring Daily Light Integral in a Greenhouse' aangeven, is de belangrijkste reden waarom telers zich richten op de juiste belichting, dat deze zo veel meer kan doen dan alleen het lichtniveau manipuleren. Het kan temperaturen beheren, gewasstress minimaliseren en de fotosynthese optimaliseren. En dat is waar DLI om de hoek komt kijken...

DLI: Het belang
DLI heeft een grote invloed op de groei, de ontwikkeling, de opbrengst en de kwaliteit van de planten, omdat het ervoor zorgt dat het licht dat de planten ontvangen, optimaal is voor hun groeicycli en behoeften. Het kan van invloed zijn op de groei van wortels en -scheuten bij jonge planten en op de dikte van de stengel van een plant of het aantal bloemen. Volgens het hierboven beschreven onderzoek kunnen "commerciële telers die routinematig de door hun gewassen ontvangen DLI controleren en registreren, gemakkelijk bepalen wanneer zij extra belichting of intrekbare schaduwgordijnen nodig hebben."

De cijfers
En dan de cijfers. DLI waarden in een kas stijgen zelden boven 25 mol.m2.d1, dit is grotendeels te wijten aan factoren zoals beglazing, tijdstip en lengte van de dag, bewolking enz. Buiten liggen de DLI-waarden tijdens de groeimaanden tussen 5-30 mol.m2.d1, maar kunnen dalen tot 1-5 mol.m2.d1. Met deze getallen in de hand kan de teler een betrouwbaar meetinstrument gebruiken dat hem helpt de DLI mol.m2.d1 te bepalen, en vervolgens kan hij met groeilicht de DLI optimaliseren om te voldoen aan de specifieke eisen voor gewas, groeicyclus en stadium.

Voor meer informatie:
Light Science Tech
www.lightsciencetech.com
Publicatiedatum: