Gabriel Escobar, hoofd commerciële afdeling Escobi (Spanje):

"Lokale consumptie courgette groeit jaarlijks en door corona nog extra"

De prijzen van courgette, maar ook van aubergine, komkommer en andere groenten stegen enorm na de sneeuwstorm en de vorst in Spanje in de maand januari. De courgetteprijzen zijn nu weer normaal, maar het is een volatiel product, dus het wordt nog afwachten of het gemiddelde aan het einde van het seizoen ook effectief hoger zal uitvallen.

Hoewel de prijzen voor courgette en andere wintergroenten hoog zijn geweest, wordt toch niet verwacht dat de telers de aanplant van de lenteproducten, zoals bijvoorbeeld watermeloen, zullen uitstellen. "Een omvangrijke groep telers legt vooraf een datum vast waarop de aanplant begint, en die proberen zich daar ook aan te houden. We verwachten dus geen noemenswaardige vertragingen. Maar er is natuurlijk nog altijd de factor klimaat. De weersomstandigheden kunnen er wel voor zorgen dat de aanplant iets vervroegd of verlaat wordt", legt Gabriel Escobar Fernández uit, hoofd van de commerciële afdeling van Escobi.

Het teeltareaal van courgette blijft groeien in Almería. Het bedrijf Escobi is gespecialiseerd in de teelt en afzet van deze groente. De courgette is goed voor 35 à 40% van de bijna 60 miljoen kilo groenten en fruit die het bedrijf jaarlijks teelt en verwerkt.

"Wij werken met een groep telers die van courgette hun specialiteit hebben gemaakt en die normaal gezien jaar na jaar voor deze teelt blijven kiezen. Als zij dan nog eens hun teeltareaal uitbreiden, omdat ze bijvoorbeeld grond hebben bijgekocht, dan stijgt ons volume. Als niet, dan blijven we minstens dezelfde hoeveelheid vermarkten. De cijfers leren ons echter dat we elk jaar iets groeien in courgette. De hoge mate van expertise die onze telers bezitten stelt hen in staat om ondanks de felle concurrentie op de markt het gewas winstgevend te houden", zegt de commercieel manager van dit bedrijf.

Ook de reële dreiging van het New Delhi-virus, dat lelijk kan huishouden in de courgetteteelt, heeft de groei vooralsnog niet gefnuikt. "We kunnen wel stellen dat het uitstekende werk van onze telers ons in staat heeft gesteld het virus voldoende te beheersen en dat het voor ons geen beperking vormt om verder door te groeien", zo zegt Gabriel Escobar.

Volgens de commercieel manager is de courgette een veelzijdig product en groeit de consumptie van de huishoudens jaar na jaar. "Bovendien heeft de pandemie de thuisconsumptie zelfs nog versterkt. De kans bestaat dat die toename in de toekomst ook blijvend is", zegt hij.

Frutas Escobi exporteert zijn courgettes vooral naar de West- en Noord-Europese markten. "Op vrijwel elke markt groeien we nog steeds", zegt Gabriel.

Verkoop Nederland:
Juan Romero
Zoutewelle
Tel: +31 (0)180 642336
juan.romero.cabrera@zoutewelle.com 
www.zoutewelle.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven