Meer licht op voordelen LED in aardbeienteelt

Zowel de aardbeienteelt als de belichte aardbeienteelt zijn aan een opmars bezig. Er wordt veel energie gestoken in het optimaliseren van de teelt, aangezien uit voorspellingen blijkt dat de consumentenvraag de komende jaren gestaag zal toenemen. Gezamenlijk onderzoek naar de aardbeienteelt onder glas, uitgevoerd door de Universiteit van Reading in het Verenigd Koninkrijk en de Hongaarse belichtingsproducent Tungsram Group, werpt meer licht op de voordelen van LED's in de aardbeienteelt.

De partijen zijn medio 2019 een onderzoeksproject gestart naar het gebruik van LED-belichting voor aardbeienteelt in kassen buiten het reguliere seizoen.

De Universiteit van Reading is expert op dit gebied. De Soft Fruit Technology Group van de universiteit bestaat al meer dan een kwart eeuw en heeft zich ten doel gesteld degelijk onderzoek en deskundig advies te leveren ter ondersteuning van de behoeften van de sector. De groep bestrijkt een breed scala van onderzoeksthema's, waaronder het uitbrengen van nieuwe rassen, teelt buiten het seizoen, gewasvoorspelling en verticale farming.

Vervolgexperimenten
De bevindingen van het eerste onderzoeksproject van de Soft Fruit Technology Group en Tungsram, onder leiding van professor Paul Hadley en met medewerking van onderzoeksassistent dr. Carrie-Anne Twitchen en promovenda Winnie Swann, toonden aan dat alle LED-behandelingen hogere gemiddelde gewichten opleverden dan de onbelichte en de hogedruknatrium (HPS) lichtbehandeling. De LED-behandeling lijkt ook een compactere plant te hebben voortgebracht.

Een van de doelstellingen van de re-run van het experiment (dat eindigde in mei 2020) was om de gegevens van de eerste studie opnieuw te bevestigen en om informatie te verzamelen over warmtegerelateerde aspecten van het gebruik van LED's. Een belangrijk aandachtspunt bij de behandeling was het creëren van een warmere omgeving, aangezien gebruik van HPS resulteert in een warmere temperatuur dan het gebruik van LED's.

De partijen zijn momenteel bezig met een derde fase van het onderzoek. De universiteit van Reading en Tungsram streven ernaar hun kennis over dit onderwerp verder te vergroten en de sector te ondersteunen door voortdurend marktrelevante experimenten en onderzoek uit te voeren. De onderzoekslampen van Tungsram, die een veelzijdige spectrale variatie bieden om de lichtinstellingen te verfijnen en het lichtspectrum te wijzigen, boden het perfecte antwoord voor het peilen van de spectrale behoeften van aardbeien, aldus Winnie Swann. De lampen worden hoofdzakelijk gebruikt voor R&D-doeleinden en de module is uitgerust met zuivere kleuren LED-chips, die onbeperkte variaties op het gebied van kleuren garanderen.

Ondersteuning
Keith Thomas, commercieel manager bij Tungsram's Agritech divisie: "Ons uiteindelijke doel is om commerciële telers te ondersteunen met financieel haalbare oplossingen. Er is een toenemende vraag van retailers naar jaarrond teelt. Wij streven ernaar om met de optimale lichtoplossing voor telers te komen, gecombineerd met uitstekend academisch onderzoek."

Hadley benadrukt dat gebeurtenissen, zoals de coronapandemie en brexit, invloed hebben op de marktomstandigheden en dat de grootste investering in de glastuinbouwsector het opzetten van een systeem is dat intensievere teelt mogelijk maakt, wat hand in hand gaat met het gebruik van LED-belichting. Hadley voegde eraan toe dat de professionele en vriendelijke technische ondersteuning door Tungsram de sleutel is tot het succes van de projecten. "We hebben inmiddels een langdurige relatie en we verwachten onze samenwerking voort te kunnen zetten."

Voor meer informatie:
Tungsram
www.agritech.tungsram.com
 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven