Blockchain biedt kansen voor digitale transformatie van agrifood

Wageningen University en Research deed in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur, en Voedselkwaliteit een onderzoek naar de toepasbaarheid van blockchain in landbouw- en voedingsketen. Er liggen verschillende kansen, maar er zijn ook uitdagingen stellen de onderzoekers.

In potentie biedt blockchain veel kansen voor het verbeteren van transparantie, traceerbaarheid, efficiëntie, en de positie van de boeren en tuinders in agrifoodketens - aspecten die essentieel zijn voor een duurzame agrifood.

Ook kan de agrarische sector blockchain toepassen om efficiënter en  duurzamer te worden. Doordat er geen centrale controlerende instantie meer nodig is, zijn digitale transacties te automatiseren. Daarnaast geeft blockchain boeren en tuinders en andere partijen de regie om te beslissen welke data ze delen met anderen, stellen de Wageningse onderzoekers.

Het speelveld van de blockchain 

Door de complexiteit van het proces van informatiecontrole kan blockchain echter ook minder efficiënt worden dan een centrale database. Voor de landbouw is een vergaande digitalisering en een duidelijke visie voor het gebruik en delen van dat van belang. Verder is het oprichten van een digitaal observatorium raadzaam om snel de ontwikkelingen van blockchain toepassingen te kunnen bijhouden en aansturen.

Naast blockchain denkt Wageningen University en Research dat er ook andere technieken de landbouw gaan helpen innoveren, zoals kunstmatige intelligentie (AI) en robotica. Ook technologieën zoals nieuwe meetsensoren kunnen de datastroom binnen de agrarische sector uitbreiden.

Het volledige rapport 'Blockchain voor agrifood: tussen droom en daad' lees je hier. 

Bron: FoodHolland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven