Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Mark Essam Zahran, Yasai:

"De echte potentie ligt in het integreren van circulariteit in vertical farming"

Yasai is een systeemleverancier voor vertical farming uit Zwitserland. Het bedrijf biedt 'Farming as a Service', wat betekent dat het bedrijf de teeltfaciliteit bouwt, runt en vervolgens het product vermarkt. Waar het bedrijf echt in uitblinkt, volgens medeoprichter en directeur Mark Essam Zahran, is in de toewijding van het bedrijf aan circulariteit en het groeien naar zero afval, zero plastic, en zero voedselkilometers.

"De manier waarop Yasai vertical farming benadert, is met circulariteit als onderdeel van het DNA van het bedrijf. Als we vertical farming als op zichzelf staande technologie hebben, moeten we het niet alleen gebruiken als efficiënte voedselfabriek; de echte potentie ligt in het integreren van circulaire, verticale tuinbouw in de bestaande leefomgeving van mensen. Een voorbeeld zijn 'smart cities'," zegt Mark.


Mark Essam Zahran

Yasai wordt gedreven door vijf belangrijke factoren, die allemaal bijdragen aan de circulariteit van het bedrijf. De eerste factor is het hergebruik van overtollige warmte; door apparatuur en belichting levert meerlagenteelt een aanzienlijke hoeveelheid warmte, die kan worden teruggewonnen en gebruikt om andere ruimtes te verwarmen.

Mark legt uit dat een vertical farm die in een gebouw naast andere bedrijven en/of appartementen is gevestigd, zijn overtollige warmte effectief kan leveren aan de naburige ruimtes. Dit zou de energie-efficiëntie van het hele gebouw verbeteren.

De tweede sleutelfactor van Yasai is het beheer van organisch afval of bioafval. De onderneming spant zich in om de productie van bioafval te beperken en/of dit afval te hergebruiken in plaats van het naar een stortplaats te brengen. Zo maakt Yasai gebruik van biogasreactoren om schone energie te produceren uit gebruikte tuinbouwsubstraten.

Ten derde is de onderneming nadrukkelijk bezig met de terugwinning van voedingsstoffen uit afvalwater. "We moeten nadenken over het recyclen van deze voedingsstoffen. Het probleem waar we nu mee te maken hebben, is dat de meeste mensen in steden wonen. Dus alle voedingsstoffen die worden gewonnen, stromen naar de steden, omdat de meeste consumenten daar zijn, en zij spoelen het door het rioolsysteem." Yasai werkt samen met andere bedrijven aan de ontwikkeling van afvalwaterbehandelingsmethoden waarmee telers afvalwater veilig kunnen filteren en hergebruiken voor verticale teeltbedrijven.

De vierde factor is het gebruik van ruimte en het terugwinnen van ruimte die anders verloren zou gaan. Yasai streeft ernaar verspilde ruimte te gebruiken om toegevoegde waarde en banen te creëren. In Zwitserland bijvoorbeeld zijn er talrijke bunkers en leegstaande industriële hallen, die plaats zouden kunnen bieden aan vertical farms.

Yasai gebruikt ook CO2-verrijking om de groei van planten te stimuleren, waarbij één CO2-leverancier koolstofdioxide uit de lucht opvangt. Yasai hoopt langdurig met dit bedrijf samen te werken om een actieve bron van kooldioxide in de buurt van zijn installaties te garanderen. Ten slotte wil de onderneming zoveel mogelijk organische materialen gebruiken, wat in overeenstemming is met haar zero afval- en zero plasticprincipes.

Op de vraag wat circulaire vertical farming beter maakt dan niet-circulaire benaderingen, antwoordt Mark: "Circulariteit is gunstig voor de samenleving. Natuurlijke ecosystemen werken met circulariteit, dus wat wij doen met technologie is simpelweg het nabootsen van de principes van de natuur. We willen vertical farming integreren in de leefomgeving van de toekomst, zodat steden zelfvoorzienend kunnen worden. Door de voedselsystemen te decentraliseren in de richting van steden en ze dichter bij huis te brengen, kunnen we veel uitdagingen waar we op dit moment voor staan, oplossen."

Voor meer informatie:
Mark Essam Zahran
YASAI
mark@yasai.ch
www.yasai.ch

Publicatiedatum: