Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"in 2021 1,20 tot 1,40 euro extra per vierkante meter nodig om CO2-belasting te compenseren"

Duitse teler hoopt op meerprijs ter compensatie van CO2-belasting

In Knoblauchsland, gelegen in de Duitse regio Franken, staat de komkommeroogst van dit jaar in de startblokken. Ook groententeler Willi Sippel staat op het punt de eerste Duitse kasgroenten van het jaar te oogsten. Precies tegelijkertijd met het stijgen van de temperaturen neemt ook de vraag op de binnenlandse markt toe, vertelde hij eind vorige week.

In tijden van corona en CO2-belasting staat er een uitdagend seizoen voor de deur volgens hem.

Ondanks sneeuw en langdurige vorst in de afgelopen weken start men ongeveer net zoals vorig jaar in week 7/8 met de oogst. Een lichte stijging van het aantal zonne-uren zou de groei van de komkommers iets kunnen versnellen en de donkere maand januari enigszins kunnen compenseren. "We hadden twee weken geleden in het weekend eens drie dagen op een rij meer dan 1000 Joules per dag, daar zijn wij tuinders natuurlijk zeer blij mee."


Een blik in de kas: verse komkommers uit Knoblauchsland

Extra kosten vanwege corona
Passend bij het zonnige weer stijgt nu ook de vraag: "Niet iedereen vraagt direct om komkommers, de vraag is nog enigszins bescheiden. Maar bij aanhoudend hogere temperaturen heeft men over het algemeen geen zin meer in rodekool, wittekool, selderij en co, en in plaats daarvan komen vruchtgroenten in toenemende mate op de voorgrond te staan", ziet Willi, die een deel van zijn oogst direct aan de groothandelsmarkt Nürnberg verkoopt.

Aan de andere kant geldt echter ook dat vruchtgroenten bij een late koude-inval in februari of maart zich moeilijker laten verkopen. "Komkommers en tomaten zijn ronduit gevoelig voor vorst en laten zich bij temperaturen onder nul vroeg in de ochtend moeilijk presenteren op groothandelsmarkten en weekmarkten."

Het portfolio van de groententeler omvat komkommers, snackkomkommers en augurken. Momenteel staat er 1,3 hectare kasoppervlak (waarvan 0,8 hectare komkommers en 0,5 hectare tomaten) ter beschikking, een toekomstige uitbreiding van het kasoppervlak staat op de planning. "We bedienen een brede clientèle: gastronomen, levensmiddelenwinkels, weekmarkthandelaren en andere groothandelsklanten. Vanwege het reisverbod en coronavoorschriften hadden we in het afgelopen jaar natuurlijk aanzienlijk extra kosten. De hoeveelheden die we normaal gesproken aan de horeca leverden, zijn uiteindelijk in de regionale levensmiddelenhandel beland. Qua afzet zijn we hierdoor verschoond gebleven van omzetverliezen."

Angst voor een corona-uitbraak bij het bedrijf heeft Willi niet. "We testen onze seizoensarbeiders zeer uitvoerig. Bovendien is de kans op besmetting in een kas minimaal omdat iedereen in zijn eigen rij werkt."

Noodgedwongen prijsstijging
Ook qua prijzen heeft de coronapandemie nauwelijks nog uitwerkingen gehad bij de vruchtgroenten. "Bij augurken uit onze kas konden we recordopbrengsten behalen, omdat de vollegrondstelers op veel plaatsen te kampen hadden met late vorst en bijbehorende kwaliteitsverliezen. Bovendien heeft men in de vollegrond vanwege het gebrek aan arbeidskrachten minder geplant, waardoor er minder aanbod was. Dit jaar van soortgelijke prijzen uitgaan zou echter onprofessioneel zijn", aldus Willi.


Naast komkommers groeien en gedijen ook talrijke tomatensoorten in de moderne kas.

In de komende jaren valt er bij kasgroenten echter een tendentiële prijsstijging te verwachten, vervolgt Willi zijn verhaal. "Sinds dit jaar moet er CO2-belasting betaald worden in Duitsland. In het ideale geval liggen de komkommerprijzen gemiddeld 10 procent hoger dan vorig jaar. We hebben alleen al in 2021 reeds een meerprijs van 1,20 tot 1,40 per vierkante meter nodig om deze CO2-belasting te compenseren. Tot 2025 gaat de te betalen belasting beetje bij beetje omhoog: dat wil zeggen dat de prijzen in de komende jaren noodgedwongen zullen moeten stijgen."

Voor meer informatie:
Gemüsebau Sippel GbR
Willi Sippel
Höfleser Hauptstraße 88
90427 Nürnberg
T: 0911/30700750
F: 0911/30700755
E: info@gemuesebau-sippel.de   
Web: www.gemuesebau-sippel.de 

Publicatiedatum: