Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Groothandelaar Lino Manduca (Italia Natur) uit Albstadt:

"Ik denk er over na om voor korte tijd met mijn bedrijf te stoppen"

Versleverancier Lino Manduca uit Albstadt is al vele jaren een bekend gezicht in de Duitse (supra)regionale fruithandel. De geboren Italiaan voorziet een brede clientèle van groenten- en fruitspecialiteiten uit zijn thuisland. Maar vanwege de coronacrisis werd de afzethoeveelheid aan artisjokken, bloedsinaasappelen, radicchio en co in de afgelopen maanden aanzienlijk kleiner. Voor de gepassioneerde handelaar wordt de situatie nu langzaam maar zeker een bedreiging voor het voortbestaan van het bedrijf.

De familienaam Manduca gaat terug in een decennialange geschiedenis in de groenten- en fruitbranche. "Mijn grootvader was al in de jaren '30 als teler actief. Ik heb het levenswerk van mijn familie simpelweg voortgezet en ben met hart en ziel met mijn werk verbonden", vertelt Lino.


Lino Manduca op bezoek bij een Italiaanse teler. De teelt op de eigen akkers en in de eigen kassen werd al enkele jaren geleden stilgelegd. 

Dalende omzet
In de loop van de crisis is de omzet van de fruitgroothandel snel gedaald. "In de afzettak horeca gebeurt helemaal niets. Maar ook in andere takken, bijvoorbeeld weekmarkten en de gespecialiseerde retail, zijn de omzetten sinds de jaarwisseling snel gedaald. Niet voor niets hebben enkele van mijn klanten al faillissement aan moeten vragen. Het besluit om de lockdown tot begin maart te verlengen was een nieuwe teleurstelling voor mij en mijn klanten." Door de huidige omstandigheden zijn ook de winstmarges per product gedaald.

Wat betreft de productinkoop zijn de uitdagingen tot nu toe nog te overzien, aldus Lino. "Ik heb sinds het begin van de crisis overal naartoe kunnen rijden, naar Milaan, Verona of ergens anders. De situatie zoals die in de media vaak wordt weergegeven, komt naar mijn idee niet overeen met de realiteit. Natuurlijk zijn er problemen, mijn leveranciers klagen er ook over. Maar wie over een betrouwbaar leveranciersnetwerk beschikt, krijgt nog steeds tijdig zijn of haar producten."

Harde overlevingsstrijd
Door de pandemie en de maandenlange omzetdaling bevindt de gespecialiseerde handelaar zich nu in een harde overlevingsstrijd. "Ik denk er over na om voor korte tijd met mijn bedrijf te stoppen, zodat ik na de crisis weer vol gas kan geven en door kan gaan. De komende weken en maanden zullen hierbij beslissend zijn voor mij en mijn toekomst."

Voor meer informatie:
Italia Natur
Lino Manduca
+49 715 529 36 28
siziliengemuese@hotmail.de 

Publicatiedatum: