Voorraad glas voorkomt verlies gewas

De grootste sneeuwpaniek en -hectiek is inmiddels wel achter de rug. Toch zullen kassenbouwers, reparatiebedrijven en telers de komende tijd nog wel even zoet zijn met herstel. Belangrijk is daarbij beschikbaarheid van materiaal. Lang niet alle telers hadden dat op voorraad, zag Horticulture Services bv. Zij roepen daarom op een voorraad aan te leggen en die ook goed te onderhouden. 

"Eens te meer is duidelijk geworden dat preventief onderhoud en het bijhouden van een voorraad aan essentiële kasmaterialen een groot verschil kunnen maken in geval van een calamiteit", aldus John Torenstra jr. In het geval van (grootschalige) schade is het volgens hem van groot belang snel te kunnen beginnen met compartimenteren. "Om de teelt te beschermen en gevolgschade te voorkomen."De kans op nieuwe sneeuw en kou mag dan nu niet meer zo groot zijn, stormen en windhozen liggen altijd op de loer. De afgelopen jaren kwamen de teams van Horticulture Services bv al bij heel wat telers reparaties uitvoeren. 

Minimale voorraadeisen
Mocht dan toch schade ontstaan, zoals recent door onverwachte sneeuwophoping op zwakkere plekken in de kas, dan is het zaak snel in actie te komen. En naar de voorraad kasmaterialen te grijpen. De nodige telers hadden hiervoor reparatiesets en materialen voorhanden, maar lang niet iedereen. Dat terwijl verzekeraars wel een minimale voorraad eisen.

Glas ligt het meest voor de hand. Horticulture Services wijst erop dat de voorraad gehard glas de juiste verdeling moet hebben en de juiste glasmaten. 70% hoofdmaat, 15% luchtraam en 15% onder luchtraam.

Ook zijn noodreparatiesets nodig, hoe groter de kas, hoe meer.

Optie: voorraad laten beheren
Recent bleek dat niet al die voorraden op orde waren. Het risico op verlies van de teelt steeg hierdoor. De ervaring leert dat zelfs grote calamiteiten als deze snel weer vergeten worden en dat zeker de voorraad dan vergeten wordt. "Wij willen telers echter echt op het hart drukken om kasmaterialen te bestellen en voorraad aan te leggen. Dat kan door bij ons te bestellen, waarbij wij vanwege collectieve inkoop tegen lagere tarieven kunnen inkopen. Of door ons ook de voorraad te laten beheren. Wij letten dan voor de teler op de geldende regels van verzekeringsmaatschappijen."

Voor meer informatie:
Horticulture Services BV
www.horticultureservices.nl  
info@horticultureservices.nl     


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven