sector hoopt vrijstelling op permanent toelating

Tijdelijke vrijstelling Verimark in tomaat

De komende 120 dagen krijgen tomatentelers op substraat de beschikking over het middel Verimark om tabakswittevlieg te bestrijden. Dat heeft het ministerie van LNV gisteren in de Staatscourant bekend gemaakt. De tijdelijke vrijstelling is gisteren, 17 februari, ingegaan. Verimark, met de werkzame stof cyantraniliprole, is uitsluitend toegelaten als insectenbestrijdingsmiddel door middel van een druppelbehandeling. 

Vincent van der Lans, voorzitter van de landelijke commissie Tomaat, laat bij Glastuinbouw Nederland weten dat het belangrijk is dat Verimark nu wordt vrijgesteld voor alle tomatentelers. "De noodzaak dat Verimark een echte toelating krijgt en jaarrond inzetbaar is voor de tomaatteelt, wil ik wel benadrukken.”

Knelpunt tabakswittevlieg
De vrijstelling is afgegeven omdat de directe schade door tabakswittevlieg een teeltbedreigend probleem is voor de geïntegreerde bedekte teelt van tomaat. Hiervoor is het beschikbare pakket aan middelen en maatregelen momenteel niet afdoende, schrijft Glastuinbouw Nederland, dat mede hielp bij het tot stand komen van de huidige tijdelijke vrijstelling.

Naast de directe schade die tabakswittevlieg geeft in de tomatenteelt is het ook een belangrijke vector voor virusoverdracht. Het tomatenchlorosevirus, ofwel ToCV is een van de virussen die door Bemisia kan worden verspreid. Mede door inzet van de sector middels een ketenbreed sectorplan is het probleem sterk verminderd.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven