Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Suikerbietenzaad uit hightech kas

De levensduur van een nieuwe suikerbietensoort is niet meer dan zo’n 3 jaar, terwijl het 8 jaar duurt voor een nieuw ontwikkelde soort klaar is voor de markt. In het hightech veredelingsbedrijf Hilleshög in het Zuid-Zweedse Landskrona onderzoeken en ontwikkelen ze al meer dan 100 jaar suikerbietenzaad.

Afhankelijk van de markt wordt er naar verschillende eigenschappen gezocht; zo is voor de Zweedse markt bijvoorbeeld resistentie tegen de wortelziekte aphanomyces belangrijk. Maar dat is niet alles, vertelt salesmanager en bietenteler Ola Nilsson: “Ook belangrijk is een vroege kieming, een goede ontwikkeling en dat alle zaden tegelijk ontkiemen en groeien.”

Nieuwe technologie kan de ontwikkeling van de zaden versnellen: zo wordt er met hormoonbehandeling gewerkt om de planten in de kas en de zaadontwikkeling te versnellen, zodat er meer generaties per jaar geteeld kunnen worden. Voor de zaadkwaliteit wordt een CAT-Scan gebruikt: in de doorsnede kunnen ze zien of het zaadje van hoge kwaliteit is.

Ook drones worden de laatste jaren steeds belangrijker: door over de proefvelden te vliegen en foto’s te maken, kunnen ze controleren hoe snel de verschillende hybriden opkomen. Om de ziektetolerantie te testen, hebben ze bij Hilleshög een quarantainelaboratorium. Daar kunnen ze ook met ziekten die niet in Zweden voorkomen werken.

Dat laatste wordt door klimaatverandering steeds belangrijker vertelt Linda Ripa in het verslag op ja.se: “Er is een groter risico op nieuwe ziekten die hier eerder nog niet voorkwamen. Ook zijn er steeds meer beperkingen wat betreft pesticiden, dus ziektetolerantie is echt belangrijk. Bij minder onkruidverdelgers is een snelle groei van de biet wenselijk: een grotere bladmassa plus een biet die snel groeit, zodat de grond zo snel mogelijk bedekt wordt. Veel telers vragen daar nu om.”

Nieuwe soorten en toekomst
Vandaag de dag hebben ze rond de 100 soorten in hun assortiment die op 30 verschillende markten verkocht worden. In 2021 komen er tevens twee nieuwe proefsoorten bij: de allround Castello en de rondwormen-resistente Comet.

De toekomst zien ze positief tegemoet bij Hilleshög. De Zweedse suikerbietenmarkt is veranderd: tot voor kort verkochten ze al hun zaad via Nordic Sugar, maar sinds dit jaar mag elk veredelingsbedrijf hun soorten direct verkopen, als ze maar op de Zweedse soortenlijst staan. Door die directe verkoop is nauwer contact met de telers mogelijk. 

Bron: ja.se

Publicatiedatum: