'Science fiction' in Siciliaanse kassen

LoRaWAN-technologie in dienst van de tuinbouw. Het klinkt misschien als science fiction, maar in werkelijkheid is het heel eenvoudig. In het Siciliaanse Chiaramonte Gulfi is voor het eerst een systeem voor monitoring en sturing van de teelt geïnstalleerd, dat gebruik maakt van deze netwerkmodulatietechnologie.

LoRaWAN is een draadloze radiotechnologie voor bewaking en communicatie van gegevens over lange afstanden en heeft een laag energieverbruik. Er wordt geen gebruikgemaakt van een internetverbinding of een elektriciteitsnet.

V.l.n.r.:Luca Occhipinti, Andrea Angilletti, Alessio Occhipinti  

De installatie werd voor het eerst geïnstalleerd in de kassen van Andrea Angilletti. Het gaat om 3000 vierkante meter, waar zachtfruit wordt geteeld. Het is een teelt met hoge kwaliteitsnormen, waarvoor een constante temperatuur, voldoende ventilatie, irrigatie en besproeiing van de planten noodzakelijk zijn.

Voor Andrea Angilletti worden een aantal van deze parameters nu op afstand geprogrammeerd en geregeld. Dit gaat via een systeem van sensoren dat is gecreëerd door Lualtek, een start-up die is opgericht door Luca en Alessio Occhipinti. 

Een thermohygrometer tussen de planten

Technologie die niet op het elektriciteitsnet wordt aangesloten
“We wilden het LoRaWAN-systeem in de glastuinbouw toepassen in de overtuiging dat dit enorme voordelen zou opleveren. In de kas hebben wij innovatieve sensoren geïnstalleerd met een laag verbruik. Deze zijn niet aangesloten op het elektriciteitsnet, maar op een batterijsysteem met lange levensduur van ten minste 10 jaar. Het systeem werkt dus altijd en stelt ons in staat een constante monitoring van de gewassen te garanderen”, zegt Alessio Occhipinti.

“Naast de sensoren hebben we een toepassingsgedeelte toegevoegd en dit maakt het mogelijk om de condities van een kas op afstand te programmeren en te wijzigen. Wij stellen de teler in staat om basisvoorwaarden van de kas voor te bereiden en een reeks activiteiten te programmeren die moeten worden gestart. Wanneer de sensoren bijvoorbeeld de vooraf ingestelde temperatuur detecteren, openen of sluiten zij de deuren. De teler kan de gegevens op afstand volgen en de nodige beslissingen nemen.”

PC en smartphone voor de programmering

Minder vaak de kas in
“In de kassen plaatsen we een interne thermohygrometer, een aardthermohygrometer, een extern mini-weerstation en actuatoren voor het openen van de deuren en om de ventilatoren aan te zetten. Met behulp van onze software gaan de deuren en ventilatoren automatisch open wanneer bepaalde temperatuur- en vochtigheidsdrempels worden bereikt. Bovendien ontvangt Andrea een melding als er bepaalde waarden drempels bereikt worden. Hij kan de melding op afstand uitlezen en eventuele actie ondernemen. Het systeem bespaart veel tijd en mankracht”, zegt Luca Occhipinti. 

Het Lualtek-systeem levert de zachtfruitteler vele voordelen op. Voorheen moest hij 6 of 7 keer per dag naar de kas om de temperatuur te controleren. Nu alleen wanneer dat nodig is. De sensoren zijn innovatief en in eigen huis vervaardigd. Ze hebben een bereik van 10 kilometer, maar dit kan worden uitgebreid met extra poorten. Het zijn modulaire sensoren die doelgericht worden gemaakt op basis van ziekte, schimmel of andere behoeften, zoals antivries of fertigatie. “Het is ook mogelijk om binnen microzones verschillende maatregelen toe te passen op basis van de omstandigheden van een bepaalde plant. Dankzij de toepassing van machine learning is de software in staat om wijzigingen van de parameters en uitvoeringsdrempels voor te stellen en mogelijk toe te passen op basis van historische gegevens”, besluit Alessio Occhipinti.

Voor meer informatie:
Luca en Alessio Occhipinti
Lualtek Srls
+39 3349928101 
info@lualtek.io
Facebook


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven