Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

“Door digitalisering kunnen AGF-bedrijven zich onderscheiden”

Tholen - Low-code software, een term waarbij de meeste handelaren in de AGF zich toch eens achter de oren krabben, want wat is dat nu precies?

De term ‘low-code’ betekent letterlijk ‘weinig code’. “Het is software waarmee alle aspecten van moderne applicatieontwikkeling is versimpeld en ontzorgd,” aldus Jan-Maarten Verweij, mede-oprichter van Jump Innovations, een jong IT-bedrijf uit Zwijndrecht. “Dat maakt low-code een stuk visueler waardoor een AGF-handelaar in staat is om in eigen beheer slimme digitale oplossingen te ontwikkelen voor zijn bedrijf. Je kunt low-code wat dat betreft vergelijken met voorgeprogrammeerde blokjes code, in ons geval gebouwd door het bedrijf Mendix. Dit zijn blokjes die allemaal een eigen functie hebben zoals bijvoorbeeld een knop in een applicatie of een zoekbalk op een site. Met al die blokjes kun je dus stuk voor stuk unieke bouwwerken maken die perfect aansluiten bij je bedrijfsprocessen.”


Het team van Jump Innovations, met in het midden Jan-Maarten

Wat kan je ermee?
“Low-code wordt veelal gebruikt om bedrijfsdigitalisering te versnellen en unieke software te maken, waar geen standaardoplossing voor is,” licht Jan-Maarten toe. “Implementatie en snelheid van het bouwen is ook veel hoger dan bij andere pakketten. AGF-bedrijven kunnen low-code software gebruiken als een schil over bestaande software (denk aan: ERP- en WMS-systemen). Maar het kan ook worden gebruikt om dagelijkse taken te digitaliseren en het bouwen van unieke applicaties zoals een klantportaal, een verkoopplatform of slimme datadashboards. Daarbij is een groot voordeel van low-code dat je de bedrijfsprocessen niet moet aanpassen aan de software, maar dat je de software aanpast aan de structuur van het bedrijf. Je hoeft dus niet meer zelf binnen de lijntjes van de reeds bestaande software te kleuren en doorontwikkeling wordt zo makkelijker.”

E-commerce
Kraaijeveld is één van de bedrijven die al snel in de gaten had dat digitalisering een belangrijke voorwaarde is voor de toekomst. “Zes jaar geleden keken wij voor het eerst naar de mogelijkheden voor een webshop,” vertelt Joost Eggebeen, die zich bij Kraaijeveld dagelijks bezighoudt met de e-commerce binnen het bedrijf. “Onze eerste poging resulteerde in een luxe webshop met plaatjes van de producten erbij. We kwamen erachter dat de AGF-sector zich uiteindelijk kenmerkt door de nuchtere houding. Uit de luxe webshop werd de stekker getrokken en er werd in plaats daarvan een eenvoudige online-prijslijst gebouwd, met bestelvakjes erachter. En dit bleek te werken! Een klant is op zoek naar overzicht, snelheid en gemak. Op basis van deze principes hebben we een businesscase uitgewerkt voor MyKraaijeveld. De keuze tussen een kant-en-klaarpakket, of zelf een omgeving opbouwen was snel gemaakt. Om flexibiliteit te behouden en onze wensen waar te kunnen maken, is gekozen om een volledig nieuwe omgeving op te zetten met behulp van een partner. Zo kwamen we uiteindelijk ook terecht bij Mendix en Jump, die met Low-code software ons wel de mogelijkheid boden om op een snelle manier een omgeving naar onze wensen te bouwen.”

Meekijken bij de bouw
De software van Mendix biedt ook het voordeel dat klanten makkelijk kunnen meekijken met de ontwikkeling. De AGF-sector staat vaak te boek als conservatief, nuchter en met de houding ‘eerst zien, dan geloven’. “Geen verkeerde eigenschappen,” aldus Jan-Maarten. “Mendix is sterk visueel ingericht, meer nog dan andere vergelijkbare platforms. Daarmee is de software een stuk begrijpelijker voor mensen zonder diepgaande it-kennis. Dat maakt het mogelijk dat handelaren kunnen meedenken en meekijken tijdens het ontwikkelproces.” Kraaijeveld kon dan ook makkelijk meekijken met de bouw van de webshop. “We leiden nu ook de mensen intern op voor de e-commerce met behulp van Jump,” vult Joost aan.


Lowcode

Handelsplatform
MyKraaijeveld heeft als grootste voordeel dat het efficiëntie en inzicht levert vertelt Joost verder. “Met e-commerce bereiden wij ons voor op de toekomst. Het biedt ons de kans om met hetzelfde aantal mensen meer klanten te bedienen, waardoor schaalvergroting makkelijker te realiseren is. Het levert echter niet alleen een voordeel op voor ons als eigenaar, maar ook zeker voor onze klanten. MyKraaijeveld is 24/7 beschikbaar, de klant heeft veel meer overzicht en kan eenvoudig zijn bestelling samenstellen. Daarnaast bieden we verschillende extra voordelen, zoals documenten inzien en downloaden, fust inleveren en nog veel meer. Net zoals offline, zorgen we er ook online voor dat we alles verrassend regelen voor de klant.”

Kraaijeveld richt zich met de software van Mendix op een verdere uitbouw naar een portaal voor toeleveranciers en een verkopersplatform, om zo tot een allesomvattend handelsplatform te komen. “Het verder uitbouwen van onze digitale toepassingen is ook waar het grootste voordeel voor ons ligt in low-code software van Mendix,” licht Joost toe. “Je kunt hier echt snelheid mee maken bij verdere uitbouw. Standaard softwaretoepassingen lijken in eerste instantie wel sneller te werken, maar bij uitbreiding kom je toch jezelf tegen. Low-code is dan een ideale tussenweg tussen het standaardpakket en het zelf gaan programmeren. Die laatste optie kost namelijk veel tijd en hiervoor heb je niet altijd de juiste kennis in huis.”

Van pre naar noodzaak
Zowel Joost als Jan-Maarten wijzen ook op de noodzaak voor bedrijven om aan de slag te gaan met digitalisering. "Nu is het nog een onderscheidende factor, maar ik verwacht dat in de toekomst digitalisering een noodzaak wordt,” vertelt Joost. “Processen rond de handel zelf worden immers steeds duurder en de marges kleiner. Het koppelen van systemen, digitalisering en het gebruik van data worden daarmee vereisten voor bedrijven om hun bestaansrecht te behouden.”

Ook Jan-Maarten geeft aan dat in de toekomst digitalisering vaker een noodzaak gaat zijn dan een pre. “Toch denk ik wel dat je je met low-code software kunt onderscheiden in die digitalisering, omdat je hiermee namelijk een uniek programma kunt bouwen.” 

Dit artikel verscheen eerder in editie 1, 35e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl. 

Voor meer informatie:
info@jump.nl
joost.eggebeen@kraaijeveld.com