Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

“Als het druk is in de loods, dan ga ik helpen om pallets klaar te maken”

Tholen - Bijna 20 jaar werkt Danitsja de Graaff al in de AGF-branche. De meeste jaren ervaring liggen in de logistiek. Afgelopen jaar zette ze stappen in de commercie bij VGI. Dat bevalt heel goed, ondanks alle corona- en brexitperikelen, zo vertelde ze in het januarinummer van vakblad Primeur. Ondertussen pakt ze ook nog een cursus Spaans op.

Aanpakken, daar houdt Danitsja van. Het kan haast niet anders met een Westlandse achtergrond. “Ik houd echt van werken, een hele dag achter een computer is niets voor mij. Als het druk is in de loods, dan ga ik zo een middag helpen om pallets klaar te maken.”

De schoolbanken waren niet aan Danitsja besteed. Als vroege leerling had ze op haar 15e een mavodiploma op zak waarmee ze al snel een baan vond in de horeca. “Op mijn 19e kreeg ik behoefte aan wat meer regelmaat in mijn leven. Via via kon ik op gesprek bij Combilo, waar ze een telefoniste zochten,” vertelt Danitja.

Al snel verruilde ze de receptiefunctie voor andere werkzaamheden en kwam ze terecht bij de inkoop en logistiek. “Doordat Combilo hard groeide werden dat op een gegeven moment twee aparte afdelingen. Op dat moment lag mijn passie net iets meer bij de logistiek en zodoende heb ik me daar verder ontwikkeld.”

De commerciële kant op
Na 16 jaar begon het te kriebelen en ging Danitsja op zoek naar een nieuwe uitdaging om verder door te kunnen groeien. “Combilo is een fantastisch leuk bedrijf. Ze hebben me als het ware ‘opgevoed’ en ik heb me er altijd met heel veel plezier ingezet. Aan de andere kant roestte ik ook wat vast. Ik wilde graag weer meer de commerciële kant op, wat toen niet goed mogelijk was bij Combilo. Met pijn in mijn hart en met enige twijfels ben ik toen ergens anders aan de slag gegaan. Helaas bleek al snel dat dat niet de goede match was en ging ik weer terug de logistiek in, totdat Philip van Geest van VGI op mijn pad kwam, die vroeg of ik eens wilde komen praten.”

Danitsja besloot toen opnieuw om het commerciële pad op te gaan. Sinds april 2020 is ze bij VGI verantwoordelijk voor de in- en verkoop van kruiden en champignons en de handel met Ierland en het Verenigd Koninkrijk. Een start in coronatijd en de Brexitperikelen maakten het niet gemakkelijk. “In het begin had ik weleens een slapeloze nacht, maar ik had er toch al snel vertrouwen in, omdat ik al zo lang in de AGF werkzaam ben. VGI is een heel leuk en warm bedrijf en dat helpt ook mee. Ik zit hier helemaal op mijn plek. Alle veiligheidsmaatregelen zijn genomen en ik kan zowel vanuit huis als op kantoor goed werken en zo toch het team en bedrijf leren kennen.”

Het leuke aan de nieuwe functie vindt Danitsja dat ze actiever bij de handel betrokken is. “In transport ben je de laatste schakel, je komt pas in actie als al het andere is gedaan en je regelt dat de producten op de bestemming komen. De uitdaging die in de in- en verkoop zit, vind ik leuker en spannender. Kun je de producten leveren die de klant zoekt? Krijg je alles rond?”

Met een vleugje zelfspot
Danitsja heeft voornamelijk met mannen te maken in de sector, maar dat is geen punt, ook in de transportwereld voeren de mannen de boventoon. “Met een vleugje zelfspot is het heerlijk werken in zo’n mannenwereld. Het kan er weleens hard aan toe gaan, maar hoe dat aankomt hangt af van hoe je er zelf instaat. Qua karakter ben ik zelf haast net een vent. Als iemand een grote mond heeft, kan die het terugkrijgen, maar altijd wel met een lach.”

Het aantal vrouwen in de sector neemt toe, ook in commerciële functies. “Dat mannen liever geen zaken doen met een vrouw hoor je soms nog wel, maar ik heb die ervaring niet. Wat belangrijk is, is dat je de persoon waarmee je zaken doet goed moet aanvoelen. Bij de één kun je lang blijven morrelen aan de prijs, terwijl je bij een ander persoon precies moet weten hoe ver je kunt gaan. Vrouwen kunnen dat natuurlijk net zo goed als mannen, misschien krijgen ze wel meer voor elkaar,” besluit Danitsja. 

Dit artikel verscheen eerder in editie 1, 35e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl. 

Voor meer informatie:
Danitsja de Graaff
Danitsja@vgibv.nl