Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hobbyteler Kees van den Berg:

“Steeds meer belangstelling voor yacon”

Tholen – Veredeling en handel zijn in sterke mate geprofessionaliseerd maar vanuit de hobbyteelt komen soms leuke verrassingen. “Als een veredelaar iets bijzonders ziet, wil hij er ook wat mee doen, de roze tomaat komt van een hobbykweker af, “vertelt Kees van den Berg die zelf hobbymatig vooral grote, aparte en nieuwe groenten teelt, zoals de yacon. “Die heb ik uitgewisseld met een bevriende Belgische teler. Ik merk dat steeds meer mensen yacon een interessante groente vinden. Afgelopen seizoen waren er een hele hoop mensen die om yacon vroegen want het was overal uitverkocht. Niet zo gek, het is een interessant en lekker product.”


Kees van den Berg haalde met zijn uitzonderlijk grote courgette EditieNL

Kees heeft door de jaren heen een groot netwerk aan relaties opgebouwd met andere hobbytelers. Een van de hoogte punten in het jaar is jaarlijkse Dutch Giant Vegetable Championship in het laatste weekend van september. Met een prijzengeld van 1250 euro voor de grootste pompoen in Nederland, dit jaar werd het prijzengeld gehalveerd wegens bezuinigingen bij de sponsor, blijft dat (gelukkig) een hobby voor deelnemers. Kees: “Het is leuk om te winnen maar we zijn niet echt concurrenten en helpen elkaar.” In het Verenigd Koninkrijk of de Verenigde Staten is dat wel eens anders, het prijzengeld kan daar oplopen tot 100.000 dollar voor de grootste pompoen, pompoenzaden van grote rassen kosten per zaadje 20 dollar. “Het kan daar haat en nijd zijn. Er is me verteld dat ze daar wel eens de pompoen van een concurrent in stukken hakken”, vertelt Kees. “Wel leuk dat ze in Nederland en België nu grotere pompoenen telen dan in Amerika”


Grote kolen fascineren Kees (l) sinds zijn jeugd

Er staan een aantal Nederlandse records op de naam van Kees. De grootste koolrabi (15,9 kg), Spitskool (25 kilogram) en prei (1,4 kg, lengte 1.95 m). “Het zijn speciale rassen. Die krijgen niet meer voeding maar wel meer ruimte om te groeien”, vertelt Kees.


De prijzenkast

De fascinatie voor het telen van groenten werd in zijn jonge jeugd geplant. “Ik had een koolrabi die groter groeide dan ikzelf was. Dat vond ik wel heel bijzonder. Die koolrabi ging overigens naar de varkens, mijn ouders wisten ook niet wat ze ermee moesten.” Inmiddels teelt hij al ruim 60 jaar hobbymatig groenten. Daarvoor heeft hij een oppervlakte van 5 volkstuinen ter grootte van 800m2 tot zijn beschikking. De opbrengst is voor eigen gebruik, wat over is geeft hij weg of verkoopt het.

De belangstelling voor volkstuinieren groeit en is afgelopen coronajaar nog eens extra aangetrokken. “Het is een van de weinige zaken die je nog kunt doen en bovendien heel gezond, gezonder dan de sportschool. Je beweegt, bent buiten, je hebt geen tijdsslot en kunt er altijd naar toe en bovendien krijg je er wat voor terug”, grapt Kees. “Omdat er meer hobbytelers zijn, zijn er dit jaar ook nieuwe categorieën toegevoegd op het Dutch Giant Vegetable Championship en kun je ook voor de buitenbeentjes onder de groenten een prijs winnen, bijvoorbeeld een wortel met bijzondere vorm of een misvormde tomaat.”



Voor meer informatie
Kees van den berg
keesina@casema.nl