Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Twee nieuwe aardbeienrassen op de markt in Californië

Rode, rijpe aardbeien zijn hét kenmerk van lente in Californië. Twee nieuwe rassen van het Openbare Aardbei Veredelingsprogramma aan de Universiteit van Californië, Davis, zorgen nu ook voor grote, smaakvolle aardbeien in de herfst en winter. 

"Deze rassen werden ontwikkeld voor een hoge kwaliteit fruit van de nazomer tot aan de feestdagen," aldus professor Steve Knapp, directeur van het veredelingsprogramma. 

De nieuwe rassen - UCD Finn en UCD Mojo - zijn 'extreem dagneutraal', wat betekent dat ze werden veredeld voor planten in de zomer, vooral in kustklimaten zuidelijk van Santa Maria. Ze werden ontwikkeld om Portola te vervangen, het enige andere UC ras dat wordt geplant in de zomer en geoogst in de herfst en winter. Portola is populair bij telers voor de hoge opbrengst, maar sommige consumenten vinden het ras niet smaakvol genoeg. 

"Finn en Mojo zijn zoeter dan Portola zonder af te doen aan opbrengst, omdat zo'n groot deel van de vruchten groot is en vermarktbaar in het hele oogstseizoen," legde Glenn Cole uit, veredelaar en veldmanager bij het veredelingsprogramma van UC Davis. 

UC Davis Finn is een van de twee nieuwe aardbeienrassen die werden ontwikkeld voor grootte, zoetheid en het rijpen in de winter. (Hector Amezcua/UC Davis)

Pijplijn
Sinds de oprichting in de jaren '30 van de vorige eeuw heeft het UC Davis Aardbeien Veredelingsprogramma meer dan 60 gepatenteerde rassen ontwikkeld, aardbeien een jaarrond gewas gemaakt, en de opbrengst verhoogd van ongeveer 2,4 ton in de jaren '50 tot meer dan 12 ton per hectare vandaag de dag.

De VS is 's werelds grootste aardbeienproducent, en bijna 90% wordt geteeld in Californië. Ongeveer 60% van de aardbeienvelden in deze staat worden beplant met UC Davis rassen. 

Inclusief Finn en Mojo heeft UC Davis zeven nieuwe rassen gelanceerd in de laatste achttien maanden, allemaal met een eigen niche om telers te helpen bij het omgaan met ziektes, kosten en om veel grote, zoete aardbeien te produceren met minder input. De veredelaars hebben nog meer rassen in de pijplijn, die allemaal genetische resistentie bieden tegen Fusarium, een door de bodem overgedragen ziekteverwekker die hele velden aardbeien kan vernietigen. 

Telers kunnen Finn en Mojo vanaf deze lente kopen bij kwekerijen. 

Voor meer informatie:
Diane Nelson
College of Agricultural and Environmental Sciences
Tel.: 209-480-7445
E-mail: denelson@ucdavis.edu

Glenn Cole
UC Davis Strawberry Breeding Program
Tel.: 530-308-2135
E-mail:gscole@ucdavis.edu 

Steve Knapp
UC Davis Strawberry Breeding Program
Tel.: 530-752-6884
E-mail:sjknapp@ucdavis.edu

Publicatiedatum: