"nu ben ik weer verbonden met de natuur"

Van uren achter een pc naar telen in een eigen kas

Jaren geleden liepen er koeien bij de kibbutz Nir Elyahu die werd opgericht door de grootouders van Ilil Hertz - maar voor hen is geen ruimte meer. Eerder dit jaar werd in twee weken een complete kas van 500 m2 neergezet. In deze TAPKIT teelt de voormalig grafisch ontwerper op dit moment bok choi. "Eerst zat ik urenlang achter mijn computer. Nu ben ik weer verbonden met de natuur."

Nir Elyahu kibbutz
Er staan rijen en rijen bok choi plantjes in een heel schone en nieuwe kas in de kibbutz Nir Elyahu in de Sharon regio in Israël. 

De kas is een TAPKIT, een hydrocultuurunit van 500m2, die zes tot twaalf ton bladgroente en verse kruiden per jaar kan produceren. Ilil Hertz begon dit nieuwe project samen met haar echtgenoot. Zij werkt in de kas en doet het dagelijkse werk. 

"Ik sta 's ochtends vroeg op, ga naar de kas en check het water, zorg dat alles goed werkt en dat alle plantjes er goed bijstaan. Ik praat ertegen alsof het mijn baby's zijn," lacht ze. "Het is net alsof ik veel meer kindjes heb."

En al zitten haar echte kindjes al thuis sinds maart, Ilil is erg blij dat ze dit nieuwe avontuur gestart is. De kinderen zijn een goede hulp, en de carrièreswitch naar teler had ze echt nodig. 

"Ik werkte als grafisch ontwerper. Zoveel uur achter mijn computer zitten was iets wat ik graag wilde veranderen. Nu kan ik veel bewegen en zit ik niet hele dagen stil. Het is een eerste stap maar ik denk dat het een goede is. Ik vind het werk erg leuk."

Kibbutz
Ondanks dat de tuinbouwsector vrij nieuw is voor Ilil, heeft ze al wel ervaring met de landbouw. De TAPKIT staat bij de kibbutz die haar grootouders hebben opgericht. "Mijn vader en moeder en de rest van de familie woonden daar en waren omringd met de velden waar sinaasappels en avocado's groeiden. We leefden in de natuur, en daar is mijn verbondenheid met de natuur ook begonnen. Die raakte ik kwijt toen ik naar de universiteit ging om te studeren, en ik wilde het graag terug."

Toen ze over de TAPKIT hoorde was ze eerst sceptisch. "Ik was benieuwd hoe je een project als dit alleen zou kunnen doen? Nou, het is eigenlijk vrij makkelijk," zegt ze nu. "En er is veel ondersteuning, waaronder een teeltapp. Het TAPKIT team begeleidt je en vertelt je wat je moet doen. Ze laten je niet zomaar wat doen, ze helpen echt."

Die ondersteuning begon al toen de kas aankwam. In de TAPKIT-kit zit alles: de constructie, de folie, het watersysteem. Het was 12 dagen werk om de hele constructie te bouwen. "Je kan het zelf in elkaar zetten, maar we hebben ervoor gekozen om het TAPKIT team dit te laten doen. Iedereen in de kibbutz was verbaasd dat hij zo snel in elkaar stond. De TAPKIT mensen kwamen en twee weken later hadden we een kas. Binnen drie weken groeiden er plantjes. Dat verbaasde iedereen."

Makkelijk te telen gewas
In de kas telen Ilil en haar man bladgroente op water. Omdat het hun eerste ervaring is met het telen op water hebben ze gekozen voor een 'makkelijk' gewas. "Ons eerste gewas is bok choi. Dit wordt veel gebruikt in Japanse en Chinese restaurants."

De groente zal direct verkocht worden aan lokale restaurants en groentewinkels, een netwerk dat Ilil momenteel op aan het zetten is. "We kunnen onze producten altijd verkopen aan de gewone markt, maar als het kan verkopen we liever aan lokale mensen. Net buiten de kas zit een restaurant en daar hebben we mee afgesproken dat we kunnen telen wat ze nodig hebben. Sommige groente telen we speciaal voor hen, zodat ze elke dag verse producten hebben. Dat zou voor ons een ideale situatie zijn: een paar restaurants en wat mensen die direct bij ons komen kopen. Dat is genoeg," legt Ilil uit.

Voor meer informatie:
Teshuva Agricultural Projects
60 Nof Harim St., Olesh, 42855 Israël
+972-9-8940507
+972-50-7922579
avner@taprojects.com
www.tapkit-hydroponics.com

Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven