Tielemans teelt hybride: "We willen allebei het teelproces verbeteren"

In september vorig jaar werd drie van de twaalf hectare bij Tielemans Groentekwekerij in Boekel uitgerust met Philips GreenPower LED toplighting compact naast de bestaande SON-T belichting. Hiermee werd het lichtniveau bijna tweeëneenhalf keer opgeschroefd van 100 naar 244 µmol/m²/s. Met hulp van deze belichtingscombinatie en het GrowWise Control systeem kon de teler als eerste in Nederland oogsten en jaarrond komkommers gaan leveren.


Giel Janssen en René Tielemans van Tielemans Groentekwekerij

Lichtniveau afzonderlijk van warmte bepalen
De teler koos voor een hybride lichtinstallatie waarbij de bestaande SON-T-installatie werd uitgebreid met Philips LED. LED heeft een lagere warmteafgifte waardoor de kastemperatuur beter gecontroleerd kan worden in vergelijking met SON-T. Dat betekent dat er minder gelucht hoeft te worden en er daardoor minder CO2 uit de kas verloren gaat. René Tielemans: “In een kas met alleen SON-T-belichting komt te veel warmte vrij, waardoor we geen aanvullende conventionele belichting kunnen bijplaatsen. Een te warme kas stimuleert de groei niet meer. Dan geeft te veel gewas en te weinig komkommers.”

De LED-installatie wordt aangestuurd via het GrowWise Control Systeem (GWCS): door een koppeling met de klimaatcomputer, kan het licht worden gedimd en worden aangestuurd en behoud je de controle over de hoeveelheid licht. “Heel belangrijk”, vertelt Signify plantspecialist Erik Stappers. “Zo ben je veel flexibeler om het lichtniveau afzonderlijk van de warmte in de kas te bepalen. Je kunt optimaal de lichtsommen aanpassen naar gelang de gewasbehoefte.”

Minder energie per product, meer licht, meer omzet
De teler kan nu belichten naar behoefte van het gewas en flexibeler omgaan met de kosten voor het elektriciteitsverbruik. “Er gaat minder energie in en er komt meer licht uit”, legt René uit. “Ook wanneer de elektriciteitsprijzen hoog zijn, kunnen we zelf beslissen om tijdelijk minder te belichten. Zo besparen we nog eens extra op onze energierekening.”

Jaarrond produceren betekent dat er meer spreiding is in het aanbod binnen de telersvereniging van René. “Winterteelt levert niet per se meer komkommers per vierkante meter op, maar het aanbod op de markt is schaarser waardoor de producten duurder verkocht kunnen worden tijdens de wintermaanden. Die hogere opbrengst is ook nodig met de oplopende arbeids- en energiekosten die gepaard zijn met deze teeltwijziging.”


Erik Stappers met Giel Janssen tussen het gewas onder de lampen

'Erik is een vakbroeder'
Groeilicht voor kassen wordt wereldwijd door meerdere producenten aangeboden. Toch was de keuze van Tielemans voor Signify niet moeilijk, vertelt hij in dit klantverhaal. “Signify is betrouwbaar, heeft een goede naam en jarenlange ervaring. De techniek die hier gebruikt wordt is nieuw en dan wil ik een partner waar ik bij eventuele problemen opnieuw kan aankloppen.”

Bovendien stopt de samenwerking niet na de installatie. Een plantspecialist begeleidt de opstart en adviseert over het optimale lichtrecept, zodat de groeilichtbelofte waargemaakt wordt. “Erik Stappers is een vakbroeder, betrokken, kundig en goed geïnformeerd. We praten over lichtstrategieën voor de kassen. Eigenlijk delen we dezelfde passie en willen we allebei het teelproces verbeteren,” aldus Tielemans. “Ook de samenwerking met hun vaste installatiepartner Stolze, die ik persoonlijk ook goed ken, gaf meteen een onderling vertrouwen.” 

Pioniers pur sang
Pionieren met nieuwe innovaties is niet vreemd voor Tielemans Groentekwekerij. LED-groeilicht past in het streven van het bedrijf naar betere kwaliteit, een goed milieu en duurzaamheid.  “We zijn vooruitstrevend en soms tegendraads”, vertelt de directeur. "Zo was ons bedrijf in 2011 het eerste dat komkommers met een milieukeur, tegenwoordig Planet Proof, leverde. Dat is nu de standaard geworden. En we waren de eerste in het zuiden van het land die de eigen komkommers gingen sealen.”

Het plan om jaarrond komkommers te telen komt niet zomaar uit de lucht vallen. De vraag daarvoor komt van Nederlandse supermarkten die het hele jaar komkommers met een stabiele kwaliteit én leveringszekerheid uit de eigen regio willen. Tielemans pakte de uitdaging op met een projectgroep van een aantal komkommertelers van Kompany, een afzetorganisatie voor groenten en fruit in Venlo, die ook voor een belangrijk deel de financiering voor haar rekening nam.

Zo ziet Tielemans het telen van komkommers onder LED-belichting als een wederzijds leerproces dat zich nog verder moet uitkristalliseren. “Ook voor Signify is de ervaring van de telers heel belangrijk om de lichtrecepten nog beter te maken. We leren veel van en met elkaar en dat leidt tot een win-win situatie.”

Voor meer informatie:
 
 
 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven